Jučer je osnovana prva hrvatska udruga žena chefova, Women Chefs League. Po tretmanu koji u javnosti imaju kuharske zvijezde protiv Anne Sophie Pic, April Bloomfield, Helene Darroze, Ane Roš, Adeline Grattard i mnoge druge, Michelinovim zvjezdicama koje dobivaju i listama čekanja u njihovim restoranima, izvana se čini da je pitanje rodne ravnopravnosti u kuharskoj profesiji stvar prošlosti. No ovdje govorimo samo o vrlo malom postotku zvijezda. Koje, uostalom, unatoč nespornom profesionalnom statusu u jednoj od najprestižnijih klasifikacija, San Pellegrinovoj listi 50 Najboljih restorana na svijetu, još uvijek konkuriraju u anakronoj kategoriji žena chefova.
U stvarnosti, većina žena kroz posao chefa probija se dosta teškim putem punim predrasuda i diskriminacije. “ Od rođenja sam u ovim vodama, a otkako sam krenula na samostalni put, od prvog dana svjedočim nepravdi i težini koju kao žena (naročito u ovoj branši) vrlo plastično osjećam i na svojoj, i na koži svih kolegica”, napisala je na svom Facebook profilu osnivačica udruge chef Maja Mačković, koja upravo vodi prvi dalmatinski pop-up restoran u Londonu, Venturin. Mačković je udrugu osnovala s nekoliko najbližih suradnika, profesionalaca iz gastronomije, IT-ja i umjetnika. Udrugu je, objasnila nam je, pozicionirala dosta široko jer je i njezina misija šira od rodne politike. “Ne želim imati još jednu u nizu uskogrudnih udruga kojima pristup imaju samo odabrani i privilegirani, vrata su nam otvorena za sve, bez obzira na spol, rod, politička, vjerska i ina opredjeljenja. Otvoreni smo za ljude koji imaju iste ciljeve i želje kao i mi, a koji svojim znanjima i radom mogu pomoći u boljitku žena u branši i gastronomije u Hrvatskoj općenito”.
Mačković upozorava da je, kada je riječ o ravnopravnosti muškaraca i žena, praksa u gastronomiji bitno drugačija od onoga što se želi prikazati . “Udrugu sam osnovala vrlo namjerno i ciljano, sa željom da svojim znanjem, zalaganjem i zaista velikim, pa i globalnim networkom, pomognem ženama u gastronomiji”. Glavni je cilj stvaranje networking platforme koja bi ženama u gastronomiji pomogla u pronalaženju kvalitetnih prilika za praksu, usavršavanje, educiranje, traženje ili nuđenje posla. “Svemu što im može olakšati život i posao”, kaže Mačković. “Voljela bih vidjeti više žena u profesiji chefova. Voljela bih da iziđu iz sjene, da hrabro zakorače u svoju kreativu i ekspresiju, da se ne boje života u ovoj državi ili u poslu samo zato što su žene…i na kraju da znaju da nisu same i da kroz ovu udrugu imaju poticaj, pomoć i podršku”.
Krajnji cilj ove inicijative je jačanje domaće kulinarske scene i brendiranje hrvatske kuhinje na svjetskom tržištu, posebno lokalnih mediteranskih tradicija koje Mačković s ocem, poznatim dalmatinskim chefom Ivanom Buzolićem, godinama promovira u hrvarskom restoranu Zlatna školjka. “To je moja najveća intimna i javna želja. Jako puno radim na tome i u Hrvatskoj i vani, na svim putovanjima i konferencijama gdje sam dosad sudjelovala, a pretpostavljam da će taj pothvat kroz udrugu i pomoć drugih ljudi biti neusporedivo lakši”. Od restoraterke i sommelierke Daniele Kramarić, osnivačice Valsabbiona Sonje Perić, preko chefova Ane Ugarković, Priske Thuring, Marine Gaši, Ane Grgić, do slastičarke Petre Jelenić, vinarke Marije Mrgudić i mnogih drugih, žene na hrvatskoj gastro sceni generacijama igraju važnu ulogu, često avangardnu. Ovaj način prepoznavanja i organizacije mogao bi tome značajno doprinijeti.