Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Maja Mačković osnovala je prvu hrvatsku udrugu žena chefova. Evo zašto bi to moglo biti važno za cijelu scenu

maja-mackovic

Jučer je osnovana prva hrvatska udruga žena chefova, Women Chefs League. Po tretmanu koji u javnosti imaju kuharske zvijezde protiv Anne Sophie Pic, April Bloomfield, Helene Darroze, Ane Roš, Adeline Grattard i mnoge druge, Michelinovim zvjezdicama koje dobivaju i listama čekanja u njihovim restoranima, izvana se čini da je pitanje rodne ravnopravnosti u kuharskoj profesiji stvar prošlosti. No ovdje govorimo samo o vrlo malom postotku zvijezda. Koje, uostalom,  unatoč nespornom profesionalnom statusu u jednoj od najprestižnijih klasifikacija, San Pellegrinovoj listi 50 Najboljih restorana na svijetu, još uvijek konkuriraju u anakronoj kategoriji žena chefova.

U stvarnosti, većina žena kroz posao chefa probija se dosta teškim putem punim predrasuda i diskriminacije. “ Od rođenja sam u ovim vodama, a otkako sam krenula na samostalni put, od prvog dana svjedočim nepravdi i težini koju kao žena (naročito u ovoj branši) vrlo plastično osjećam i na svojoj, i na koži svih kolegica”, napisala je na svom Facebook profilu osnivačica udruge  chef Maja Mačković, koja upravo vodi prvi dalmatinski pop-up restoran u Londonu, Venturin. Mačković je udrugu osnovala s nekoliko najbližih suradnika, profesionalaca iz gastronomije, IT-ja i umjetnika. Udrugu je, objasnila nam je, pozicionirala dosta široko jer je i njezina misija šira od rodne politike. “Ne želim imati još jednu u nizu uskogrudnih udruga kojima pristup imaju samo odabrani i privilegirani, vrata su nam otvorena za sve, bez obzira na spol, rod, politička, vjerska i ina opredjeljenja. Otvoreni smo za ljude koji imaju iste ciljeve i želje kao i mi, a koji svojim znanjima i radom mogu pomoći u boljitku žena u branši i gastronomije u Hrvatskoj općenito”.

women-chefs-league

Mačković upozorava da je, kada je riječ o ravnopravnosti muškaraca i žena, praksa u gastronomiji bitno drugačija od onoga što se želi prikazati . “Udrugu sam osnovala vrlo namjerno i ciljano, sa željom da svojim znanjem, zalaganjem i zaista velikim, pa i globalnim networkom, pomognem ženama u gastronomiji”. Glavni je cilj stvaranje networking platforme koja bi ženama u gastronomiji pomogla u pronalaženju kvalitetnih prilika za praksu, usavršavanje, educiranje, traženje ili nuđenje posla. “Svemu što im može olakšati život i posao”, kaže Mačković. “Voljela bih vidjeti više žena u profesiji chefova. Voljela bih da iziđu iz sjene, da hrabro zakorače u svoju kreativu i ekspresiju, da se ne boje života u ovoj državi ili u poslu samo zato što su žene…i na kraju da znaju da nisu same i da kroz ovu udrugu imaju poticaj, pomoć i podršku”.

maja-mackovic

Mačković trenutno vodi prvi dalmatinski pop-up restoran u Londonu, Venturin

Krajnji cilj ove inicijative je jačanje domaće kulinarske scene i brendiranje hrvatske kuhinje na svjetskom tržištu, posebno lokalnih mediteranskih tradicija koje Mačković s ocem, poznatim dalmatinskim chefom Ivanom Buzolićem, godinama promovira u hrvarskom restoranu Zlatna školjka. “To je moja najveća intimna i javna želja. Jako puno radim na tome i u Hrvatskoj i vani, na svim putovanjima i konferencijama gdje sam dosad sudjelovala, a pretpostavljam da će taj pothvat kroz udrugu i pomoć drugih ljudi biti neusporedivo lakši”. Od  restoraterke i sommelierke Daniele Kramarić, osnivačice Valsabbiona Sonje Perić, preko chefova Ane Ugarković, Priske Thuring, Marine Gaši, Ane Grgić, do slastičarke Petre Jelenić, vinarke Marije Mrgudić i mnogih drugih, žene na hrvatskoj gastro sceni generacijama igraju važnu ulogu, često avangardnu. Ovaj način prepoznavanja i organizacije mogao bi tome značajno doprinijeti.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Chef Maja Mačković osnovala je prvu hrvatsku udrugu žena chefova. Evo zašto bi to moglo biti važno za cijelu scenu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min