Chef Rene Redzepi u svoj je restoran noma nedavno uveo novu inicijativu. Svaki zaposlenik koji je u restoranu proveo određeni broj godina, dobio je pravo na plaćeni tromjesečni odmor. Nakon sedamnaest godina u Nomi, Redzepi upravo sam koristi to pravo, i svoj odmor s obitelji u Japanu detaljno dokumentira na Instagramu. Restoranski biznis u krizi je u cijelom svijetu. Nedostaje radne snage jer premalo mladih ulazi u profesiju, dok s druge strane puno ljudi odustaje zbog teških uvjeta rada koji nisu dovoljno kompenzirani plaćama.
Stoga je, osim ekološke održivosti, sve više vodećih svjetskih restorana počelo brinuti i za održivost svojih timova. Kultura restoranskog biznisa ubrzano se mijenja, od stila komunikacije u kuhinji do politike plaća, slobodnih dana i godišnjih odmora koji zaposlenicima omogućavaju bolji balans posla i privatnog života. Tromjesečni plaćeni odmori u Nomi dio su te promjene.
“Naporno radimo, želimo biti među najboljima, a vrhunske rezultate lakše je postići ako brinemo za sebe. Mislimo da su najbolje ideje one najjednostavnije, pa smo odlučili svima koji su dugo s nama platiti tri mjeseca da ne rade ništa,” objasnio je Redzepi. Chef smatra da ovakve inicijative imaju posebnog smisla u restoranskom poslu, koji često postaje repetitivan. “Ovakvi odmori omogućavaju mladim talentiranim chefovima da osmisle druge projekte, ali i motivirati dugogodišnje zaposlenike da i dalje ostanu s nama.” Noma je trenutno druga na listi World’s 50 Best Restaurants i mnogi očekuju da bi u idućem izboru mogla biti ponovno proglašena najboljim restoranom na svijetu.