Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefovi su na Baniji za Novu godinu podijelili 7000 porcija tople hrane; odojaka, graha, žgvaceta, maneštre…

petrinja-g

Novogodišnja noć u Petrinji, Sisku, Glini i okolici protekla je kao i dvije prethodne, u neizvjesnosti, na otvorenom i u golemoj akciji pomoći i čišćenja. Hrvatskim kuharima koji su od utorka u tom kraju podigli nekoliko javnih kuhinja, u Petrinji, Topuskom, Sisku i okolici, neprekidno stižu donacije građana, restorana, humanitarnih organizacija i tvrtki.

petrinja-1

Od velikih trgovačkih lanaca poput Metroa do malih zagrebačkih gostionica, ljudi dovoze namirnice, kanistre, grijače, posuđe i ostale stvari potrebne za pripremu i distribuciju tople hrane stradalnicima potresa, pripadnicima spasilačkih službi i volonterima. I dalje trebaju pomoć novih kuhara. Danas bi im se trebala pridružiti ekipa zadarske Foše, a sutra ekipa paškog Boškinca. Dio hrane priprema se u restoranima u Zagrebu i drugim gradovima i doprema svaki dan.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

“Tisuće obroka priprema se sada svaki dan. Toliko građana, restorana, catering servisa i dobavljača pomažu i podržavaju ovu akciju…Ljudi su ovdje doživjeli vrlo malo podrške Vlade, rekli su da je ni ne očekuju, iako je već nekoliko ministara, uključujući ministricu turizma, bilo ovdje i pomoglo s logistikom,” napisao je na Facebooku Richard Gruica, organizator Gipsy Table evenata koji je sada na terenu u Petrinji. Gruica nam je ustupio i fotografije za ovaj članak. “Ovo je vrlo dirljivo iskustvo,koje pokazuje koliko je dobra u ljudima koliko velikodušni mogu biti Hrvati. Molim vas da nastavite podržavati, mnoge grupe koje su se ovdje udružile u pomoći.” 

Cilj je osigurati toplu i svježu hranu što većem broju ljudi i učiniti život podnošljivijim dok se stanje ne stabilizira, ljudi ne zbrinu u privremeni smještaj i ne osposobi sva potreba infrastruktura. Kuhinja u Petrinji se uhodala, može izbaciti oko tisuću jela dnevno.

petrinja-2
petrinja-5
petrinja-9

Kako doznajemo, problem je distribucija zbog granica među općinama, što će idućihdana pokušati riješiti u dogovoru s lokalnim vlastima. Operaciju primanja i raspodjele namirnica u Petrinji koordinira vlasnik RougeMarina Marin Medak.Traži se još kuhara za kuhinju u Topuskom, trebat će i timove za kuhinju u Sisku. 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Tisuće porcija koje je su jučer izbacile improvizirane kuhinje, ljudima koji su u potresu ostali bez domova bile su novogdišnja večera.  U vrećicama od Wolta, kutijama od pizza, aluminijskim kutijama, pred razrušene kuće otišle su porcije odojaka, graha, istarske maneštre s vratinom…Neki chefovi pridružili su se ekipama koje raščišćavaju ruševine i osposobljavaju kuće koje su u dovoljno solidnom stanju da se ljudi vrate u njih. 

Foto/Richard Gruica Facebook

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Chefovi su na Baniji za Novu godinu podijelili 7000 porcija tople hrane; odojaka, graha, žgvaceta, maneštre…

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min