Ovogodišnji Advent, osobito Fooling Around na Esplanadinoj terasi, uspio je izvući na ulicu najveći broj vrhunskih chefova i restorana do danas. Advent, naravno, jesu kobasice, burgeri i wrapovi, što je pokazala sinoćnja opsada Strossa. Ali, Advent je također i malo složenija hrana, koja može dobro funkcionirati na otvorenom. Evo naše prve liste gastronomski najuzbudljivijih i najambicioznijih kućica na ovogodišnjem Adventu.
Dakle, Deni Srdoč zagrebačkom Adventu nije tek posudio svoje ime. Ovaj Michelinov chef jučer je cijelo popodne osobno kuhao na Esplanadinoj terasi, a ispred njegove su se kućice stvarali dugački redovi. Nebo Street Style priprema, među ostalim, malo drukčije kuglice od bakalara, smash burgere, cinnamon rolls, a subotama i tartar biftek. Nebo toči šampanjac Henriot.
Među pet ili šest ozbiljnih “uličnih” jela koje je za Advent priredila Ana Grgić Tomić osobito se ističu crvene kozice u kadaifu. Rakovi prženi u kadaifu moderni su klasik mediteranske kuhinje, koji su prije petnaestak godina afirmirala braća Alajmo u Michelinovom restoranu Quadri u Veneciji. I sada se taj gastronomski klasik spustio na ulicu.
Prvo, sjajno je što Matija Bogdan, jedan od najboljih hrvatskih chefova, kuha na Adventu. Drugo, Međimurci Bogdan i Palfi pripremili su zaista maštovit jelovnik: od chillija con carne u okruglicama, do janjećeg ragua i piletine s baba ganoushom. Matija Bogdan, ex ManO, igrao je, podsjetimo, jednu od najvažnijih uloga u londonskom Ledburyju, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, koji se više puta uvrstio među 20 najboljih na svijetu prema listi World’s 50 Best Restaurants. I sada takav chef kuha kraj zagrebačkog adventskog klizališta.
Zagrebački Balon na Esplanadinu je terasu donio važan europski klasik: Wienerschnitzel. Bečki odrezak obvezni je element adventske ponude u Beču, ali i u Berlinu. Balon priprema jedan od najukusnijih bečkih u Zagrebu, pa je logično da su ga uvrstili na svoj debitantski adventski meni. Balon na čaše toči šampanjac Allart.
The Meat je jedna od najboljih hrvatskih butiknih mesnica specijalizirana za odležanu govedinu, a chef Nenad Komes za Advent je pripremio burger od 60 dana odležanog mesa, koji košta 130 kuna. The Meat se kobrendirao sa Svijetom vina Dine Kušena, pa toči niz izvrsnih uvoznih vina, uključujući šampanjce Philliponat i Billecart Salmom Rose.
Ulično izdanje ultrapopularnog Tača na Esplanadinu je terasu došlo s provjerenim klasicima, poput najboljih ćevapa na Adventu (i šire) i malostonskih kamenica. Restač toči niz vina iz portfolija porečke Agrolagune.
Picnic, zadarski street food brend, na Strossu se predstavio dekonstruiranom kremastom sarmom, koja se servira sa sourdough kruhom iz Noelove pekarnice. Petkom će imati pite od bakalara a vikendom skradinski rižot kuhan pred kućicom. Rezati na ulici jedan od najboljih kruhova u Hrvatskoj ispravan je pristup modernoj uličnoj hrani. Na Picnicovoj kućici možete popiti i topli koktel od gina Old Pilots.
Naslovna fotografija/Sandro Sklepić