Hrvatska su piva, kao i hrvatska vina, počela dobivati najvažnija svjetska profesionalna priznanja. Pa je tako Chef’s Beer upravo osvojio zlatnu medalju na European Beer Challengeu, jednom od najrelevatnijih međunarodnih pivskih natjecanja.
[adsense_content_v2]
Chef s Beer zajednički je kolaboracija Zmajske pivovare, Varionice, slovenskog Baruta, chefa Mate Jankovića i dalmatinske vinarije Bibich. Riječ je o posve neobičnom pivu, koje je dugo dozrijevalo u barriqueu i posjeduje niz bitnih značajki vinskih piva.
Kad govorimo o vinskom pivu, ne mislimo samo na klasični, starinski angloamerički format barley wine, kao ni na flanders brown (oud bruin) koji se katkad može kupiti u Hrvatskoj, nego na kompleksan žanr koji u proizvodnji piva koristi pojedine vinarske procedure: u ovom slučaju, riječ je o grožđicama skradinske maraštine ali i o primjetnom taninskom utejcaju bačve, no ponajviše o gotovo vinskoj svježini Chef’s Beera.
Chef’s Beer svakako je jedno od najradikalnijih i najzanimljivijih piva proizvedenih u Hrvatskoj. Ono ima lijepu tamnosmeđu boju s crvenkastim nijansama, kiselo sladak okus s jakim dojmom vinske kiseline i nešto karamela, i jasan aftertaste po drvu, koji bi bio pretjeran u vinu ali optimalno zaokružuje pivo.
Alkohol je visok, iznad 9 posto, a gastronomske mogućnosti iznimno široke. To konkretno,znači da Chef’s Beer možemo piti uz tamne gulaše i pašticade, uz bifteke i srneće filee, uz carpaccio i tartar biftek, uz roštilj i uz pečenu i sirovu tunu, ali i uz nježnije teksture i okuse poput kamenica koje se približavaju špici sezone, ili liganja na žaru i jela od hobotnice i graha. Chef’s Beer izvrsno je pivo koje potvrđuje da se hrvatski craft približava ozbiljnoj svjetskoj razini.