Dan nam je danas odmah popravila vijest da se fenomenalna dokumentarna serija Chef’s Table vraća na Netflix i to s tri nove sezone. Režiser David Gelb koji je s dokumentarcem Jiro Dreams of Sushi o najvećem omakase majstoru Jiro Onu postavio nova mjerila za filmove o hrani, potpisuje i 16 novih epizoda.
U moru televizijskih emisija o hrani, Gelbovu seriju izdvaja divna fotografija, razumijevanje hrane i njegova sposobnost da otkrije duboke motive i osjećaje kuhara koji su stvorili neke od najboljih restorana svih vremena. Gelbove epizode su prije svega priče o ljudima. “Sve emisije o hrani danas imaju voditelje. Naša nema. Ne objašnjavamo kako kuhati. Naše priče pokreće psihologija i karakter likova”, izjavio je Gelb za Eater, “Uvjeren sam da kuhari sami mogu najbolje ispričati svoje priče”.
U prvoj sezoni gledali smo pionirsku borbu Massima Botture za modernu talijansku kuhinju, radikalnu utopiju Francisa Mallmanna, otkrili smo kako Niki Nakayama uravnotežuje svijet i kako je Magnuss Nilsson preokrenuo pojam visoke kuhinje u zabačenom skandinavskom selu, upoznali brutalnu radnu etiku Dana Barbera i posvećenost Bena Shewryja. Line-up za iduće tri sezone najavljuje opsesivno gledanje. Pogledajte ovo:
Alex Atala (Dom, Brazil)
Ana Roš – Hiša Franko – Slovenija
Dominique Crenn – Atelier Crenn – San Francisco
Enrique Olvera – Pujol – Meksiko
Grant Achatz – Alinea – Chicago
Gaggan Anand – Gaggan – Tajland
Alain Passard – L’Arpege – Francuska
Michel Troisgros – Maison Troisgros – Francuska
Adeline Grattard – Yam’Tcha – Francuska
Alexandre Couillon – La Marine- Francuska
Nancy Silverton – Mozza – Los Angeles
Ivan Orkin – Ivan Ramen – SAD i Japan
Jeong Kwan – Chunjinam Hermitage i Baekyangsa Temple – Južna Koreja
Nancy Silverton – Mozza – SAD
Tim Raue – Restaurant Tim Raue – Njemačka
Virgilio Martinez – Central – Peru
Vladimir Mukhin – White Rabbit – Rusija
Na listi nema nijednog španjolskog kuhara. Autori kažu da je ih je toliko koje žele snimiti da će im posvetiti cijelu jednu sezonu serije Chef’s Table, kao što su treću sezonu posvetili Francuzima. Svaka epizoda rezultat je intenzivnog dvotjednog snimanja, svaka priča je ispričana drugom metodom i sve priče u jednoj sezoni serije nadopunjavaju se tako da zaokruže jedan esej.
U trećoj sezoni serija govori o francuskoj kuhinji u vremenu. Tradiciju predstavlja Passardov autoritet, suvremenost mlada i ambiciozna Adeline Grattard a budućnost najavljuju inovacije Alexandrea Couillona. Neki su se chefovi sami javili producentima, a neke, poput Passarda, jedva su dobili.
Najzaslužniji za nastanak serije Chef’s Table bio je Gelbov dokumentarac Jiro Dreams of Sushi. Gelb je na seriji pročeo raditi prije nego je snimio Jira. Kad je Netflix je otkupio prava na prikazivanje dokumentarca, statistike gledanosti su ih zapanjile. Otkrili su publiku za koju nisu znali da postoji.
Za Gelba, Jiro je bio prekretnica jer je na tom projektu shvatio da s malim produkcijim timom i izuzetnim likovima kakav je Jiro Ono, može napraviti promjenu kakvu želi u filmovima o hrani. Jiro Dreams of Sushi otvorio mu je vrata najboljih kuhara na svijetu. Passard je, primjerice, pristao na snimanje samo zato jer je gledao Jiro Dreams of Sushi, a Troisgrosa je nagovorio sin koji je zbog Jira pogledao i prvu sezonu Chef’s Table. Vizualna inspiracija za seriju bio je BBC-jev Planet Earth. Gelb je nije ni pomišljao nuditi kablovskim i tradicionalnim televizijskim kućama. Odmah je otišao na Netflix.
Nakon prve sezone, Gelb kaže da je proces snimanja definiran. Najteže je odabrati kuhara koji je istovremeno vrh u svom području, dobar pripovjedač, ima zanimljivu priču i osebujan karakter. Kuhari u seriji Chef’s Table otkrivaju trenutke koji su im odredili život, svoje najveće nesigurnosti, neuspjehe i situacije koje su ih izgradile. Povjeravaju kako njihov posao utječe na njihove privatne živote i što ih pokreće.
Osim Gelba koji je i izvršni koproducent serije, epizode ponovno režiraju Clay Jeter, Andrew Fried i Brian McGinn te Abigail Fuller. Naš posao je, kaže Gelb, ispričati ljudima priču koja će im omogućiti da nešto bolje razumiju, nauče, da otvore raspravu i općenito rastu. Njega su, kaže, najbolji kuhari na svijetu naučili da vrhunske stvari može raditi tek kad nauči izgraditi tim i svojim ljudima dati puno povjerenje. “To me oslobodilo”, rekao je Gelb, “Nikad nitko nije uspio sam”.