Danas su nam u porečkom restoranu Spinnaker kao dio redovne postave stola donijeli tri maslinova ulja braće Chiavalon.
Među njima bilo je i Mlado, što nas je prilično iznenadilo. Mlado je, naime, zaista mlado, prvo, svježe maslinovo ulje, buteljirano u vrijeme berbe. Ono je ekstremno polifenolno, pikantno, neonski zeleno i ultraaromatično.
Mlado bi se ulje trebalo potrošiti do Božića ili Nove godine želimo li uživati u njegovim glavnim značajkama. Međutim, Chivalonovo Mlado ponaša se kao da se zaustavilo u vremenu.
Ono je i danas, devet mjeseci poslije buteljiranja, ostalo jednako neonski zeleno, jednako pikantno i skoro jednako aromatično kao u studenom lanjske godine. Mlado ulje koje nije staro ni usred ljeta prilično mijenja žanrovsku podjelu među maslinovim uljima u Istri i Hrvstskoj. S druge strane, moramo priznati da smo u vibrantnosti i žestini neočekivanog Mladog prilično uživali.