Kad smo sinoć probali Gligorin sir s čilijem, pomislili smo da je došlo do tehnološke greške u proizvodnji. Ovaj fini polutvrdi kravlji sir ozbiljno je ljut. Naslijepo bismo rekli da ima više od 5000 scovillea, što za sir sigurno nije malo. Zatim smo pažljivije pogledali etiketu i prosurfali Gligorinom web stranicom. Veterani privatne proizvodnje sira na Pagu odlučili su u bazni sir staviti habañero. I sir je tako postao ozbiljno žestok.
Sirana Gligora spada među vodeće hrvatske manufakture sira, s mnogo međunarodnih nagrada. Njihovi klasični zreli Paški sirevi od ovčjeg mlijeka ubrajaju se među najbolje hrvatske sireve uopće. No, Glogora je prije više godina krenuo u širenje portfolia, a sir s čilijem koji košta oko 190 kuna za kilogram, jedna je od zabavnijih posljedica takve odluke. Gligorin sir s čilijem odražava i sve veću popularnost raznih ljutih delikatesa na našem tržištu. Belje je, primjerice, još preklani pustilo u prodaju ABC s čilijem, a sve više prerađivača mesa proizvodi kobasice i salame s ljutim feferonima.