Riječi artizansko, craft, lokalno, organsko, ekološko, danas prodaju doslovno sve. Čokolade, piva, čajevi i specijalne kave postali su obavezan element gradskih ikonografija, kao proizvodi koji simboliziraju uspon craft filozofije kao kontre hegemoniji okrupnjenih industrijskih konglomerata. Oni su i svojevrsna potrošačka moralna legitimacija, posebno za mlađu publiku. Kad maknemo politiku na stranu, čokolada proizvedena ručno, u mali serijama, s dobrom recepturom, od najboljeg kakaa i ostalih kvalitetnih sastojaka, jednostavno je vrhunski gastronomski proizvod. Isto kao najbolja craft piva ili najbolje monosortne kave No, kao i ostali takvi proizvodi, i čokolade su izložene tržišnim manipulacijama, prvenstveno velikih industrijskih firmi koje drugačijim pakiranjima ili djelomičnim ulaskom u zonu bean-to-bar prakse, pokušavaju iskoristiti trend i uzeti dio tržišta artizanskih čokolada. Jedan od najvećih skandala na sceni artizanskih čokolada izazvala su braća Mast 2015. Ta dva esencijalna hipstera iz Iowe, svojim su divno dizajniranim tablama iz trgovina u New Yorku i Londonu pokrenuli craft revoluciju u čokoladama i napravili neviđen biznis. Da bi se par godina kasnije otkrilo da su jedva ikad vidjeli plantažu kakaovca, jer su kupovali gotove Valrhonine čokolade, topili ih, dodavali svoje okuse i prepakiravali kao super-artizanske-organske-bean-to-bar čokolade po dosta visokim cijenama, od 60 kuna naviše. Srećom, artizanske su čokolade na gotovo svim razvijenim tržištima čvrsto regulirane, pa uz malo znanja o terminologiji i propisima deklariranja možete kupovati bez straha da ćete skupo platiti neku prepakiranu industrijsku čokoladu.
POJMOVI KOJE NE ŽELITE VIDJETI NA ČOKOLADI KOJU PLAĆATE KAO ARTIZANSKU
Chocolaty – uZnači da proizvod ne sadrži dovoljno kakaa da bi se legalno zvao čokoladom. Može značiti i da ne sadrži kako maslac nego neku drugu masnoću, da su se u proizvodnji koristili umjetni zaslađivači ili zamjena za mlijeko. Sve to proizvođača sprečava da svoj proizvod zove čokoladom.
Made with chocolate (napravljeno sa čokoladom) – vidi Chocolaty
Chocolate liquor (kakao masa). Ako ugledate ove riječi na popisu satojaka, to znači da proizvođač ne radi čokoladu od kakaa nego od pripravaka. Tražite li bean-to-bar čokoladu, ovo nije ta.
Vegetable oil (biljno ulje). Najočigledniji pokazatelj čokolade niže klase koja se ne bi ni smjela zvati čokoladom. Eventualno Chocolaty.
Butter oil (pročišćeni maslac). U čokoladama niže kvalitete često se koristi umjesto kako maslaca.
Artificial sweeteners (umjetna sladila). Stevia, ksilitol, aspartam, sukraloza i srodna umjetna sladila čokoladama daju onaj čudni industrijski okus na koji smo nažalost navikli od djetinjstva, ali ga treba izbjegavati
Milk substitutes (zamjene za mlijeko). Još jedan pokazatelj prečica u proizvodnji i nekvalitetnih čokolada
PGPR (poliglicerol poliricinoelat). Ova skraćenica označava spoj koji sadrži glicerol, često korišten kao emulgator u lošijim čokoladama.
Vanillin (vanilin). Sintetička vanilija. Grozno
Distributed by (Distribuira…). Znak da čokoladu proizvodi veliki kongomerat a ne mali individualni craft proizvođač
Product of (Proizvedeno u…). Ako kupujete neki hipsterski američki brend artizanske čokolade a na njoj piše “proizvedeno u Belgiji” ili “proizvedeno u Švicarskoj” ili negdje drugdje, znači da čokoladu proizvodi velika korporacija i prodaje je tvrtki čiji je logo na ambalaži.