“Bili smo u Finskoj i vidjeli kako u polarnom krugu jednostavno i dobro pripremaju ribu. Jako nam se svidjelo, pa nam se činilo logično to napraviti ovdje,” pričao nam je Bernardo Dedić dok je, odjeven u božićnu pidžamu s vunenom kapom na glavi stavljao debele odreske lososa (s kožom prema dolje, kako treba) na okrugli roštilj kraj svoje kućice.
Taika prvi put nastupa na Fuliranju. Bernardo Dedić, kojega se možda sjećate kao asistenta u uspješnomn poduhvatu guranja auta 24 sata za Guinnessovu knjigu rekorda, otvorio ju je s Alekom El-Kazalom, projekt leadom Ultre.
Kućica se reklamira se kao “čarolija s arktičkog kruga”, a najzanimljivija je zato što se jedina na cijelom Adventu bavi samo ribom. Taika ima jednostavnu ponudu, tri ili četiri jela, par pića, bez kompliciranja. Ispred kućice gori ugodna vatra, u kućici je malo veselo društvo koje slaže jela i život je lijep. Taika peče steakove od lososa i poslužuje ih s prepečenim crnim kruhom, coleslaw salatom i umakom od masnog vrhnja, kopra, limuna i vlasca, Losos peku dosta precizno, nije presuh ni presirov, porcije nisu prevelike ali su zasitne sve je kako treba.
U kaloričnijem dijelu menija su odlični salmon rollsi, peciva s komadima pečenog lososa i umakom od vrhnja i kopra, a lakšu verziju sendviča rade s kozicama. Najveća vizualna atrakcija su im jakovske kapice, koje peku na roštilju u školjkama, začinjene s malo maslaca i sira. Dobra strana jakovskih kapica u Taiki je lagani miris dima koji im daje roštilj, ali nisu uvijek precizno pečene. Naša je bila sočna i fina, ali neke su bile prepečene.
Ovaj originalni koncept ima i praktičnu vrijednost. Kod Taike ćete pojesti dovoljno kalorija da budete sretni i siti, a vrlo malo ugljkohidrata, i njihova hrana ide uz sve od votke do bijelog vina i šampanjaca. Ako ste više za koktele, Sherpa’s Mule i Arctic Old Fahioned izgledaju zanimljivo. Što Taiku čini posebno pogodnom da s njima, recimo, počnete svoj foodie pohod na Fuliranje. A i zgodno su smješteni, prvi kraj ulaza.