Daniela Soto-Innes, jedna od najutjecajnijih chefica na svijetu, napušta oba svoja restorana u New Yorku. Sa slavnim Cosmeom i neformalnijom Atlom, Daniela Soto-Innes napravila je revoluciju na američkoj restoranskoj sceni. Lani je proglašena najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, dobitnica je James Beard nagrade za chefovsku zvijezdu u usponu 2016.
[adsense_content_v2]
Soto-Innes je u nedjelju na svom Instagram profilu objavila da “nakon pažljivog promišljanja napušta ulogu chefice/partnerice u Cosmeu i Atli.”. Nije objasnila razloge odlaska. Zadnji radni dan u oba restorana bit će joj 20. prosinca. Vijest je prilično iznenadila restoransku javnost.
Rođena u Mexico Cityju, Daniela Soto-Innes u Teksas je doselila 2003. kao imigrantica. S 15 godina zaposlila se u mesnici. Kuharski posao učila je u Houstonu pod mentorstvom Chrisa Shepherda, chefa u međuvremenu zatvorenog restorana Underbelly. Cosme i Atlu je otvorila s velikim meksičkim chefom Enriqueom Olverom. Iako ih sada napušta, kaže da će nastaviti raditi s Olverom i Santiagom Peresom u njihovu restoranu Elio otvorenom ove godine u Las Vegasu.
Sva tri restorana pod upravom su ATM Grupe, u kojoj su Olvera i Peres, a s kojom Daniela Soto-Innes, kako se čini, više nema formalnih veza. Daniela Soto-Innes na scenu je donijela posve novi, visoko stilizirani fine dining pogled na meksičku kuhinju i svojim aktivizmom učinila puno i za afirmaciju meksičke gastronomije i žena u kuharskoj profesiji.
“Čast mi je predstavljati svoju zemlju i to ću nastaviti činiti u budućim pothvatima,” napisala je Soto-Innes na Instagramu. Timovi Cosmea i Atle srdačno su se oprostili s njom: “Nedostajat će nam tvoja energija, drive i kreativnost. Nadamo se da će ti iduće poglavlje karijere biti fantastično i s veseljem ćemo pratiti kako će stvari razvijati.”