Političari u nekim zemljama počinju shvaćati da bi bilo kakvo daljnje produljenje lockdowna moglo trajno uništiti ugostiteljsku industriju uz ozbiljne posljedice po lokalne ekonomije. Zato traže načine da restoranima, kafićima i barovima omoguće kakav takav rad.
[adsense_content_v2]
Italija je prošlog tjedna ponovno otvorila lokale uz radno vrijeme do 18 sati i ograničenje od najviše četiri osobe za istim stolom. Guverner New Yorka Andrew Cuomo traži da se restoratere i sve zaposlene u ugostiteljskoj industriji cijepi kao prioritetnu grupu kako bi mogli otvoriti lokale i nastaviti raditi bez rizika za zdravlje.
Danski ministar financija Nicolai Wammen u srijedu je najavio uvođenje korona putovnica za građane koji prime dvije doze cjepiva, imaju protutijela ili negativne testove. Ti bi građani s propusnicama slobodno mogli ulaziti u restorane i barove, odlaziti na koncerte i druga događanja i putovati bez gnjavaže s karantenom. Korona Korona propusnice trebali bi uvesti za dva do tri mjeseca. U međuvremenu, krajem veljače uvode potvrde za cijepljene. Koliki će efekt imati plan danske vlade ovisit će o tome koliko će se građana htjeti cijepiti. Od hrvatske Vlade, nakon svega što je dosad pokazala u vođenju pandemije a posebno tretmanu ugostiteljskog sektora, tu razinu racionalnosti nažalost više nitko ne očekuje.