Daruvarski sauvignom ima relativno burnu noviju povijest. Još do prije sedam ili osam godina u Badelovoj Vinariji Daruvar sauvignoni su se proizvodili u polusuhoj varijanti. I nisu bilo loši. Dapače, osvajali su međunarodne nagrade. Problem je, međutim, bio u činjenici što polusuhi sauvignon blanc ne treba nikome osim možda nekolicini indijskih i tajlandskih restorana, da ublaži ljutinu currya. Sauvignon blanc zavladao je svijetom, Europom pa i Hrvatskom kao svježe, zeleno, hrskavo vino.
Na današnjem vinskom tržištu polusuhi sauvignoni jednako su demodirani kao i slatki rosei, pa je i daruvarski Sauvignon s vremenom primijenio stil i postao posve suh. Prije četiri godine Badel je rebrendirao sva daruvarska vina, koja se sada prodaju pod etiketom Vezak. Sauvignon je uvjerljivo najbolji Vezak, što pokazuje i vino iz 2021. koje smo probali ovih dana.
Novi Vezak napravljen je od optimalno zrelog grožđa, o čemu govori i 13,5 posto alkohola. Sauvignoni, usput govoreći, mogu dati visoko alkoholna i istodobno elegantna vina, o čemu svjedoči Pavillon Blanc s 15 posto alkohola koji smo prije desetak godina pili u Le Bernardinu. Vezak iz 2021. pun je aroma dinstanih jabuka i tropskog voća, koje se ugodno nadograđuju na bazične zelene i bazgine mirise. Struktura je čvrsta, kiseline dobro izražene, a okus dug i pun.
Vezak treba piti uz plemenitu bijelu ribu, sushi, rižoto i kozje i ovčje sireve. I berba 2021. potvrđuje da je Sauvignom Vezak skupa s Galićevim i Krauthakerovim sauvignonima mjerilo kvalitete za slavonski sauvignon blanc.