Među govornicima na ovogodišnjem Food On the Edge kongresu u Galwayu u Irskoj nastupit će hrvatski chef, ribar i edukator David Skoko. Food On The Edge je najvažniji svjetski gastronomski kongres posvećen održivosti. Ove godine održat će se 17. i 18. listopada. Na Food On The Edge nastupaju vodeći najvažniji svjetski chefovi-ideolozi poput Virgilia Martineza, Manu Bufare, Alice Walters, Ane Roš, Rasmusa Munka, Esbena Holmboe Banga, Santiaga Lastre i drugih. Davida Skoku pitali smo o čemu će govoriti na predavanju koje će moderirati Richard Gruica.
“Kao i kod svih gastronomskih okupljanja u zadnjih par godina, održivost ugostiteljstva je glavna tema. U svom izlaganju govorit ću o održivom ribarstvu kao bazi održivog uzmorskog ugostiteljstva; o tome kako stvoriti, sačuvati i brendirati prepoznatljivost naše uzmorske kuhinje na namirnicama koje imamo u velikim količinama i koje su dio naše tradicionalne prehrane, a gastronomski su zapravo zanemarene. To je zapravo ono što promoviramo već godinama: konzumaciju ribljih vrsta koje imamo i lovimo puno, jer brendirati možemo samo ono čega imamo u zaista velikim količinama,” kaže Skoko. Richard Gruica (@captivatingcroatia) kao moderator predstavljat će “glas znatiželjnih stranih gurmana koji posjećuju Hrvatsku radi gastronomskog doživljaja.” Taj je doživljaj, dodaje Skoko, sve više ugrožen globalnim i po njegovu mišljenju “jako bezličnim trendovskim kuhinjama”.