Usprkos inflaciji i strahu od recesije, potrošnja u Hrvatskoj neprekidno raste. Mnogi restorani u centru Zagreba već su danas uglavnom rezervirani do kraja godine, a supermarketi i butikni dućani rade toliko dobro da ne mogu nabaviti dovoljno robe; Bonkulović je, primjerice, ovih dana ostao bez lososa Petrossian, što im se još nikad u prosincu nije dogodilo.
Stoga smo odlučili objaviti vodič za kupnju zaista delikatesne, ultimativno vrhunske hrane, koja se trenutno nudi u zagrebačkim trgovinama. Hrana je razvrstana po žanrovima. Preksutra objavljujemo Božićni vodič za kupnju vrhunskih vina, piva i destilata.
T Bone je uvjerljivo najbolja mesnica ikad otvorena u Zagrebu. T Bone je butik za odležanu govedinu, u kojem kupci mogu birati između steakova starih dvadeset do trideset dana, steakova starih do šezdeset dana, i steakova starih devedeset dana. Naš su apsolutni favorit 90 dana odležani steakovi, osobito fantastični mekani porterhouse, prepun umamija i orašastih okusa. Sve je meso suho odležano. Dolazi od nekoliko pasmina, uključujući Charolais, black angus i simentalke. Sve životinje uzgojene su u Hrvatskoj, na području oko Križevaca i na Baniji.
The Meat je atraktivna butikna mesnica s veoma dobrim izborom odležanih steakova, janjećih kotleta i raznih rezova crne slavonske svinje. The Meat drži i niz suhomesnatih proizvoda od CSS-a, uključujući izvrsnu slaninu. Sve meso koje se prodaje u The Meatu dolazi iz hrvatskog uzgoja,iz slatinske Mesoprerade.
Pravi kavijar u Zagrebu se redovito prodaje u Bonkuloviću, na drugom katu Kaptol Centra. Bonkulović drži kavijar čuvene francuske tvrtke Petrossian. Riječ je o kavijaru u visoke svjetske klase. Relativno dobre zamjene za kavijar mogu se kupiti u ruskom dućanu u Staroj Vlaškoj. No, valja upozoriti da pravi kavijar daje jedino jesetra. Sve drugo, što se zove kavijar, a ne potječe od jesetre, ipak je roba niže kategorije. Crvene i žute ikre od lososa i pastrve mogu biti veoma ukusne, i u ovo su doba godine dostupne u boljim supermarketima, ali te ikre nemaju veze s kavijarom.
Moments ima najbolju kolekciju francuskih sireva u Zagrebu. Preporučujemo reblochon, Affine au Chablis i camembert.
Bonkulović drži nekoliko vrhunskih francuskih sireva, uključujući jedan dobar epoisses, poznati engleski cheddar Wyke, i niz solidnih do vrlo dobrih talijanskih sireva raznih žanrova.
Moravec je izvanredan proizvođač kozjih sireva iz okolice Varaždina. Moravec ima štandove na Kvatriću i Dolcu. Njihov svježi kozji sir i dimljeni kozji sir prilično su senzacionalni.
Manje delikatesne trgovine povremeno prodaju fenomenalne Kumapričkine sireve, kao i Latusov Veli Jože.
U boljim supermarketima mogu se kupiti šampionski, zaista vrhunski sirevi istarskog Špina i Gligorin pravi, ovčji Paški sir
Bonkulović prodaje gusja i pačja jetra dva vrhunska francuska proizvođača: Georgesa Brucka i Castainga.
Moments drži širu kolekciju Rougiea, vjerojatno najpoznatijeg svjetskog proizvođača foie gas
Miva, vlasnik vinoteka Galerija vina glavni je uvoznik Rougiea za Hrvatsku.
Crni Konzum u Radničkoj gotovo svakodnevno drži žive jastoge i hlapove. Veliki rakovi plivaju u bazenima na Konzumovoj ribarnici.
Leut, u vlasništvu ribara s Ugljana, definitivno je najbolja ribarnica u Zagrebu.
Na Kvatriću se, uz Leut, ističe ribarnica Nemo, dok na Dolcu treba potražiti štandove desno od ulaza u ribarnicu, koje drže privatni ribari.
U Sparovim i Konzumovim ribarnicama mogu se kupiti odlične kamenice, a katkad i vrlo dobra oborita riba i korektna uvozna tuna.
Bonkulović svakodnevno po narudžbi reže nekoliko vrsta iberica uključujući Ferminovu belottu, jedan od boljih pršuta na cijelom svijetu.
Crni Konzum redovito drži Beljski kulen od crne slavonske svinje. Radi se o vjerojatno najboljem masovnije distribuiranom hrvatskom suhomesnatom proizvodu.
Damjanović iz Štitara jedan je od najboljih hrvatskih kulenara. Kulen se, naravno, reže po narudžbi, pred kupcima.
Harissa već desetak godina prodaje vrlo mnogo prilično autentičnih suhih začina iz svih dijelova svijeta, puno vrsta soli i barem petnaestak vrsta čilija.
Bonkulović drži sve moguće Amedei čokolade, uključujući Porcelanu, koja je višekratno proglašena najboljom čokoladnom tablom na svijetu. Tu je zatim i velika kolekcija francuskog Michela Cluizela, čovjeka koji je izmislio single plantation čokolade, kao i niz čokolada talijanskog Domorija.
Delicije drže najmanje desetak različitih Valrhoninih čokolada. Francuska Valrhona Mercedes je među čokoladama.
Vivat uvozi i prodaje Zotterove duhovite i katkad iznimno ukusne čokolade. Potražite Maroni s rumom, ako ih još ima.
Galerija vina drži izvrsne hrvatske artizanske čokolade Taman.