Prošli tjedan bili smo n humanitarnom a Marendinu fondacije Budi Foodie u šibenskom restoranu Pelegrini, na kojem je chef Rudi Štefan predstavio nove partnere svoje zaklade za obrazovanje mladih restoranskih profesionalaca, kompaniju Coca Cola HBC Adria.
Marendin, neformalni ali gastronomski spektakularni format, predstavlja tradicionalnu kuhinju od kamenica i pršuta preko brudeta od sipe do jote i pohane piletine te neke njezine modernije interpretacije poput izvrsnih dagnji na tartu s pjenom od blitve koje smo kušali u Pelegriniju. Način na koji Pelegrinijev tim pristupa tradicionalnim jelima i pažnja s kojom ih priprema trebali bi biti primjer tretmana tradicionalne hrvatske kuhinje u restoranima. Sada se cijela stvar širi preko granice.
U četvrtak 4. listopada, u ljubljanskom restoranu Evergreen Kaval grupe pet hrvatskih chefova priredit će Marendin s pet slovenskih chefova, kako bi promovirali Chef’s Stage, najvažniji hrvatski gastronomski kongres koji je ovoga proljeća chef Rudi Štefa pokrenuo u Šibeniku. Hrvatski i slovenski chefovi kuhat će u parovima.
Nastupaju:
Rudolf Štefan, Pelegrini
Vjeko Bašić, konoba Boba
Marina Gaši, Marina
Marko Palfi, The Garden Bar & Kitchen
Marijo Jurjević, Lešić Dimitri
Igor Jagodic, Strelec
Mojmir Marko Šiftar, Evergreen
Uroš Štefelin, Vila Podvin
Marko Pavčnik, Pavus
Luka Košir, Grič
Na Marendinu će se točiti vina vinarija Senjković, Bibich, Roxanich, Ducal i Gonc te piva craft pivovare The Garden Brewery koja je u partnerstvu s Pelegrinijem razvila njihov novi kućni saison.