Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobar restoran ne smije štedjeti na dobrim sastojcima. Mikrokoličine tartufa, kavijara ili smrčaka izazivaju kontraefekt

smrcak

Danas smo ručali u popularnom restoranu u centru Zagreba, čije ime ne navodimo jer znamo da restoran ima dobre profesionalne namjere i da se u kuhinji zaista trude kuhati ozbiljno, maštovito i sezonski.

Naručili smo, dakle, lungić u umaku od smrčaka s raguom od boba. Na prvi pogled, riječ je o izrazito sezonskom jelu kojem je teško odoljeti. Lungić je bio skoro perfektno pečen i jako sočan. Ragu od boba bio je upravo izvrstan. Ali, u umaku od smrčaka pronašli smo tek pet tankih kolutića ovih genijalnih gljiva koji su se, naravno, potpuno izgubili u cijelom jelu.

Ovaj umak od smrčaka klasičan je primjer kako se ne smije raditi s vrhunskim sastojcima. Kad u rovinjskom Cap Aureu naručite jelo u kojem se spominje kavijar, dobit ćete najmanje punu čajnu žlicu pravog  vrhunskog kavijara. Kad u Plavom podrumu naručite škampe crudo dobit ćete velike, debele repove tek ulovljenih škampa. Kad u pariškom Ledoyenu naručite jelo sa smrčcima dobit ćete pet do šest velikih cijelih smrčaka.

Naravno da nam ne pada napamet uspoređivati zagrebački restoran opće prakse s jednim Ledoyenom. Međutim, ako se restoran odlučio raditi sa skupim i teško dostupnim sastojkom kao što su smrčci, taj sastojak mora biti zvijezda jela i nikako se ne smije svesti na pet tankih kolutića izgubljenih između lungića i boba. Takav pristup ostavlja goste opravdano razočaranima. Pouka je jasna: bolje je nemati smrčke, nego ih držati kao usputnu dekoraciju.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Dobar restoran ne smije štedjeti na dobrim sastojcima. Mikrokoličine tartufa, kavijara ili smrčaka izazivaju kontraefekt

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min