Kako u današnjem Novom listu upozorava Branko Šuljić, vodeći hrvatski komentator za ribarstvo, ovih je dana istekao lovostaj za malu plavu ribu koji je počeo na Badnjak. To znači da bi se tržnice uskoro morale napuniti svježim jadranskim srdelama i inćunima.
Riječ je o važnoj vijesti za sve one koji se žele hraniti pametno i fino. Pametno zato što su srdele zdrave i postojano jeftine. Na hrvatskom tržištu hrane ne postoje zdraviji i jeftiniji proteini od srdela. Fino, zato šu su srdele niskoj cijeni usprkos istinska delikatesa, bilo da ih frigate, pečete u pećnici ili pohate.
Krajnje je vrijeme da svježa srdela postane redovni, masovno rasprostranjeni sastojak u svim žanrovima hrvatskih restorana, od zalogajnica, preko bistroa i tradicijskih restorana, do fine dininga. Srdela restoranu osigurava nizak food cost, gostu jamči prihvatljivu cijenu, a kuharima daje doslovno neograničene mogućnosti da od nje pripremaju i sasvim jednostavna i vrlo sofisticirana jela.