Dakle, u petak oko jedan na Esplanadinoj je terasi počeo najotmjeniji event ovoga ljeta u Zagrebu. Sommelier Ivan Šneler točio je Tomčev Rose i Diplomat, dok je chef Ana Grgić prvo iznijela velika pladnjeve sirovih kamenica, pa zatim brbavica u umaku od šafrana, pa neobičih ježinaca u kremi od naranče. Zatim smo probali sjajnu selekciju irskih i američkih black angus steakova, pečenih na pravom ugljenu na terasi.
Američki je ribeye dostojan njujorških steakhousea, a zanimljivo je da je Esplanade uz tu veličanstvenu krvavu govedinu poslužila kukuruz s roštilja. Digresija: prije nekoliko godina predlagali smo jednom restorateru u Radničkoj cesti da uz svoj roštilj umjesto dosadnog i lošeg pomfrita poslužuje pečeni kukuruz, kao najprirodniji prilog uz meso na pravom žaru. Čovjeku se nažalost nije dalo, kao ni drugim zagrebačkim roštiljarnama.
Sad se pokazalo kako je Esplanada moderna i u takozvanim niskim formatima. Na terasi Oleander, svakako najljepšem otvorenom prostoru u centru Zagreba, od danas možete uživati u kamenicama i ježincima, izvrsnim steakovima i favoritima klasične svjetske kuhinje poput jastoga Thermidor. Zagreb zaista neophodno treba mjesto poput terase Oleander.