Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dom Perignon iz 2010. spektakularan je primjer izvrsnog vina iz grozne berbe

dom-perignon-2010

Berba 2010. jedna je od najgorih u Champagni u ovom stoljeću. Naime, 15. i 16. kolovoza 2010.godine na Champagnu se spustio biblijski pljusak. Zabilježene su najveće količine kiše unatrag trideset godina. Dvodnevna poplava između Reimsa, Epernaya i Aya uništila je vintage potencijal berbe 2010. Većina velikih kuća, kao i growera, odustala je od proglašenja berbe. Previše kiše i vrući dani poslije proloma izazvali su epidemiju botritisa; botritis obožavamo kod slatkih vina, ali on je upravo poguban kod šampanjaca. U takvim je, krajnje neugodnim okolnostima, Dom Perignon napravio jedan od svojih najboljih šampanjaca u 21. stoljeću.

Perignon iz 2010. koji je ovih dana došao u Hrvatsku nije, naravno, kremast i bogat kao Perignon iz 2002. ni ekspresivan i vječan kao Perignon iz 2008. No, to su dvije najbolje šampanjske berbe u ovom stoljeću. Usporedimo li Perignon iz 2010. s bilo kojom drugom berbom 21. stoljeća, kao i iz kasnih godina 20. stoljeća ne računajući iznimne 95. i 96, radi se o jednom od najboljih Perignona unatrag trideset godina. Evo zašto.

dom-perignon-2010-ID

Dom Perignon iz 2010. godine može se pohvaliti vrlo snažnim, specifičnim notama krede i dima koje se kasnije obogaćuju mirisima ananasa, manga, brioša i kreme od limuna. Nasuprot ovom žestokom i pomalo divljem bouquetu, koji zapravo podsjeća na skuplje Selosseove linije a ne na klasični Perignon, stoje čvrsta, precizna struktura i dugi, duboki aftertaste pun badema, kandiranog đumbira i još limunove kreme i tropskog voća. Jedina stvarna mana novog Perignona jest što nije uobičajeno elegantan.

No, intenzitet je u ovom slučaju opravdano zasjenio eleganciju. Perignon iz 2010. definitivno je impresivno vino, s najmanje dvadesetak godina života ispred sebe.

E sada, kako je Dom Perignon u groznoj berbi uspio napraviti tako dobar šampanjac? Prvo, Moët et Chandon raspolaže s toliko vlastitih i kooperantskih vinograda da je mogao provesti puno strožu selekciju grožđa od bilo koje druge šampanjske kuće.

Drugo i važnije: Vincent Chaperon, glavni enolog Dom Perignona, na promociji novog Perignona u Londonu u srpnju ustvrdio je kako su u Moëtu donijeli dosta drastičnu odluku da poslije poplave 15. i 16. kolovoza 2010. godine na lozama ostave pinot noir sve do kasne berbe. Veći dio pinota propao je zbog botritisa, no grožđe koje je preživjelo zabilježilo je najvišu koncentraciju šećera još od famoznih berbi 1996. i 2002. I zato je, među ostalim, novi Perignon toliko koncentriran, intenzivan i egzotičan.

Dom Perignon iz 2010. jedinstveni je primjer fantastičnog vina iz vrlo loše berbe. Takvo što u Champagni može postići jedino Perignon i možda još pet ili šest malih vinarija.

Gastropreporuka škampi, jastozi, hlapovi, rakovice, jakovske kapice, plemenita bijela riba, sushi, teleći file i kotleti, vrganji, crni tartufi, pravi kavijar

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Dom Perignon iz 2010. spektakularan je primjer izvrsnog vina iz grozne berbe

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min