Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOMINIQUE CRENN Bez pomoći nećemo izdržati dulje od dva mjeseca

crenn-prezentacija

Ugostitelji u svim zemljama pokušavaju apelirati na svoje Vlade da ne zanemaruju ovaj sektor koji zapošljava milijune ljudi, izravno i kroz suradnju s ostalim biznisima, i uz hotele je glavni izvor prihoda u turističkim zemljama. Chefica i aktivistica Dominique Crenn prva je žena u Americi koja je dobila tri Michelinove zvjezdice, za restoran Atelier Crenn u San Franciscu.

Crenn ima još dva restorana. Zbog izbijanja epidemije korona virusa i masovnog zatvaranja restorana dosad je morala otpustiti 50 zaposlenij. “Ne dobijemo li pomoć, izdržat ćemo možda dva mjeseca,” rekla je u razgovoru za portal Fine Dining Lovers. Veliki američki restorater Collicchio procjenjuje da će biti dobro da se nakon epidemije u Americi otvori četvrtina sada zatvorenih restorana. Kaže da nema dovoljno distopijskih izraza da opiše ono sa čime se industrija sada susreće. 

“Provela sam cijeli dan razgovarajući s ljudima, nisam mogla prsetaeti plakati. Meni je to teško. Htjela sam biti jaka. Mi smo kao obitelj. Ljudi mi dolaze, gledaju me i kažu u redu je, chefice, čekat ćemo vas, i vi ste za nas brinuli sve ove godine.” Zaposleni u restoranskoj industriji, kaže Dominique Crenn, žive doslovno od dana do dana. “Mi imamo tri mala restorana, nemamo duboke džepove. Još nam je na plaći 21 osoba i moramo voditi brigu o njima,” kaže Crenn. 

Dominique Crenn jedan je od najglasnijih boraca za ekološku i društvenu održivost restoranske industrije. Nedavno je pobijelidal i karcinom. Sada je čeka nova borba. Uvjeravanje vlasti da u programima pomoći ekonomiji, oko koje su predsjednik Trump i Kongres postigli povijesni dogovor o financiranju s dva bilijuna dolara, obrate pažnju na ugostiteljski biznis. “Trebamo službeno vodstvo na lokalnoj i na federalnoj razini,” kaže Crenn, “Trebamo tri stvari. Jedinstvenu poruku za sve i osiguranje radnih mjesta. Vlasti moraju shvatiti da ugostiteljstvo u Americi zapošljava 15 milijuna ljudi. Lani smo stvorili više od 300 milijardi dolara prometa. Amerika nema besplatno zdravstvo ni besplatno školstvo. Ljudi koji rade u mojoj industriji većinom su zaposleni u malim firmama koje ne plaćaju osiguranje. Ja svojim radnicima plaćam zdravstveno osiguranje i opet ću ga plaćati kad ponovno otvorimo. Umjesto da izvlačimo novac iz firme, i reinvestiramo u ljude.” Dominique Crenn smatra da je sva pažnja javnosti koju su chefovi i restorani dobivali zadnjih godina sada čini korisnu platformu za djelovanje. “Ali nitko od nas nije milijunaš,” kaže. 

Nije u krizi samo biznis, kuhanje je sada ugroženo kao kulturna institucija, upozorava chefica. “Mogli bismo izgubiti srž društva, a to je hrana. Ako nemate to, nemate ništa. LJudi to moraju shvatiti. Umjesto da plaćamo stvari koje možda mogu prčekati, trebali bismo temeljito razmisliti o ovome što se događa.” 

Restorani Dominique Crenn sada kuhaju za građane San Francisca i osiguravaju besplatnu hranu najugroženijima i medicinskim radnicima. Dijele juhe, domaći kruh, povrtne lazanje, jela od riže i leže, sve organsko, od sastojaka s lokalnih farmi. “Moramo se međusobno podržavati, mi podržavamo lokalne OPG-ove i ljudima dostavljamo hranu koja će ih održati i ojačati im imunitet,” kaže Crenn, “One koji to mogu potičemo da kupe za dvoje i poklone jedan obrok nekome. Mi dijelimo redom, tko se prvi javi.”

Crenn kaže da je umorn aod negativnosti i kritika na društvenim mrežama. “Ljudi nakon svega komentiraju moj brak sa slavnom glumicom. Pa koga je to briga, stari moj, ona nema veze s ovim, i sama je u nevolji, kao i svi u njenoj poslu, bez posla je. Ljudi bi trebali živjeti osvještenije i pametnije. Dati najbolje od sebe. Okanite se negativnih komentara i držimo se zajedno.”  Prvo što će ljudi poželjeti kad iziđu iz karantene bit će da sjednu u dobar restoran, odu na piće u bar. “Moramo biti spremni. Zato si sada moramo pomagati i pokušati zadržati što više ljudi na poslu,” zaključuje Dominique Crenn. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

DOMINIQUE CRENN Bez pomoći nećemo izdržati dulje od dva mjeseca

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min