Početkom mjeseca dogodila nam se pomalo bizarna situacija. Voditelj jednog od niza novootvorenih zagrebačkih restorana dosta nam je detaljno prepričao koncept svog lokala, spomenuvši i ime chefa. Dan kasnije je u inbox Kulta Plave Kamenice sletjela je poruka vlasnika tog restorana s molbom da povučemo tekst, što naravno nismo učinili. Chef koji za taj restoran trenutno radi nije, naime, njihov pravi chef, nego im eto pomaže, a restoran još uopće nema chefa. Nekoliko dana kasnije, dogodila nam se gotovo identična situacija s lokalom otvorenim par ulica dalje. Nakon što su nam predstavili chefa, javio se vlasnik lokala i tražio da povučemo članak jer dotična osoba nije chef, nego privremeno postavlja koncept jela, a chefa koji će ga naslijediti tek trebaju naći.
Ovdje se nećemo baviti problemom crnog tržišta kuhara, špekuliranjem sa sezonom i sličnim manifestacijama sive ekonomije. Ovdje je važno samo jedno pitanje. Kako je, pobogu, uopće moguće otvoriti restoran bez glavnog kuhara? Otvarati restoran bez glavnog kuhara jednako je neozbiljno i neprofesionalno kao otvarati taksi službu bez vozača, zrakopovnu tvrtku bez pilota i polikliniku bez liječnika. Slučaj s kojim smo se upravo suočili nije, međutim, usamljen.
Čitav niz restoranskih poduzetnika koji nisu profesionalni ugostitelji, otvaraju restorane bez elementarne infrastrukture, pa tako i bez kuhara, uz obrazloženje “već ćemo nekoga naći.”
Takav odnos prema restoranskom poslu predstavlja ne samo ponižavanje važnosti kuharske profesije, nego izravno vodi u ekspresno zatvaranje restorana. Kao što smo bezbroj puta naglašavali, amaterizam pojedinih restoranskih poduzetnika izravni je uzrok brzog zatvaranja brojnih zagrebačkih restorana. Stoga apeliramo na investitore da baš nikada ne pokušaju otvoriti restoran ako nisu zaposlili glavnog chefa.