U alarmantnom izvještaju organizacije Federcuochi koja zastupa talijanske profesionalne kuhare, njen predsjednik Rocco Pozzulo upozorio je da je restoranski biznis u puno većoj opasnosti nego što se predstavlja u javnosti. Kriza izazvana pandemijom korona virusa spustila je potrošnju na restorane na 40 posto. Industrija je izgubila 34 milijarde eura.
“Milijarda eura za pomoć restoranskom biznisu je nužna doza kisika za preživljavanje sektora koji je pandemija najjače pogodila,” izjavio je Pozzulo komentirajući najave ministrice poljoprivrede Terese Bellanove o osnivanju fonda za pomoć restoranima. Pozzulo je i upozorio da jedna milijarda neće biti dovoljna jer osim određivanja financijske podrške treba mijenjati i poreznu politiku. “Treba uvesti adekvatne mjere poreznog rasterećenja i desfiskalizacije tijekom cijele 2021. i poticati kupovanje sto posto talijanskih proizvoda kako bi se podržala nacionalna proizvodnja i kvalitetno restoraterstvo.”