Jedan od najčitanijih svjetskih gastro portala, Vox Medijin Eater, u četvrtak je objavio listu 9 najzanimljivijih zagrebačkih restorana otvorenih u zadnjih godinu dana. Autorica Marcella Veneziale već neko vrijeme prati hrvatsku scenu i objavila je knjigu o ženama u hrvatskoj gastronomiji. U ovom izboru neke su stvari upitne (Fidel Gastro i Veganšpek ne mogu biti ni na jednoj reprezentativnoj listi) i pokazuju kako i inače kompetentni, pa i vodeći svjetski mediji mogu biti neinformirani na tržištima koja su im marginalna. No, budući da je uvijek poučno vidjeti kako se hrvatska gastronomija predstavlja na međunarodnoj sceni, prenosimo Eaterovu listu.
“Zagrebačka restoranska scena uzbudljivija je nego ikad, zahvaljujući masi novih otvorenja koja ne posustaju, “ piše Veneziale. “Chefovi i restorateri danas su spremniji eksperimentirati i kroz hranu i kroz formate. Gosti u glavnom hrvatskom gradu mogu večerati u restoranima inspiriranima latinoameričkom kuhinjom dok uživaju u živoj glazbi (Fidel Gastro), grickati pršut i sir pijuckajući vino po izboru sommeliera (Pupitres Bar), a vegani i mesojedi zajedno ručati na istom mjestu (Veganšpek).” Među izabranim lokalima su 50 A Burger & Champagne Bar, slastičarnica Time i Botaničar.
“Kako njegovo ime kaže, ovaj samoprozvani fusion restoran nada se da će pokrenuti revoluciju sa svojom kombinacijom internacionalnih okusa (ponajprije inspiriranih latinoameričkom kuhinjom) i žive jazz glazbe. Smješten malo izvan uobičajenih ruta (Fidel Gastro) predstavlja gastronomsku okosnicu Trešnjevke, tradicionalno stambene četvrte. Mješavina industrijskog dizajna i prirodnih detalja, scenografija je za meni u kojemu dominira meso, u jelima poput Nikkei bifteka s chimichurrijem s yuzom, sojom i ponzu umakom ili svinjskih medaljona u mojo marinadi. Imaju i domaće tjestenine, rižota i riblja jela”.
“Vino se u Hrvatskoj proizvodi tisućama godina i konačno je postalo poznatije u svijetu. Oni koji žele učiti o boljim hrvatskim vinima trebali bi se zaputiti u Pupitres bar sommelierke Jelene Šimić Valentić. Gosti mogu birati iz široke selekcije hrvatskih i svjetskih vina, koja prate pršut, sir i mala jela. Jelena Šimić Valentić, koja je brend Pupitres osnovala sa svojim vinskim školama, spremno će educirati goste o izboru vina u baru.”
“Za one koji traže malo zelenila uz svoje večernje piće, Botaničar je opuštena varijanta. U baru smještenom kraj zagrebačkog botaničkog parka, rustikalni materijali i detalji stvaraju osjećaj prirode.Kad se smjestite možete birati pića poput potpisnog koktela Black Elixir s aktivnim ugljenom ili lokalnih craft piva popu Plavuše, manje poznatih hrvatskih vina i likera od meda.Botaničar radi i danju, kako mjesto za popiti kavu i čaj i redovito ugošćuje evente poput koncerata i književnih večeri”.
“Duck Fast Bistro je dio rastuće zagrebačke restoranske scene koja nudi kreativna, visokokvalitetna jela u neformalnom ambijentu. Svježi sastojci dnevno se nabavljaju na glavnoj gradskoj tržnici Dolac. Meni se često mijenja i nudi jela poput dagnji na buzari, salata s taleggiom i cherry rajčicama ili steakove od tune s pečenim povrćem. Vinska lista predstavlja gotovo sve što valja u Hrvatskoj, uključujući vrlo poznate vinare poput Bibicha, Petrača i Krauthakera. Mjesto je malo i opušteno, sjedi se za visokim stolovima i šankom i ima pogled na ulicu. Radi za ručak i večeru”.
“Slastičarnice su jako važne u Zagrebu, a nijedna u zadnjih godinu dana nije privukla toliko pažnje kao Time. Rezultat slatke suradnje pariškog studenta Roberta Hromalića i jednog od vodećih zagrebačkih restorana Time, ova slastičarnica nudi profinjene sezonske slastice s izborom pića. Izbor slastica mijenja se svakih nekoliko tjedana i nedavno je uključivao tart od madagaskarske vanilije, cheesecake s konfitom od limuna i Kirsch. Obavezna stanica za ljubitelje slastica koji žele okusiti zagrebačku slastičarsku kulturu s profinjenim francuskim dodirom.”
“Spinoff cijenjenog zagrebačkog restorana Baltazar (B je Baltazar, 35 je obljetnica njegova rada), B35 je otvoren u rano proljeće 2017. i ponovno otvoren lanjske jeseni, s novim chefom Dariom Biondom. Na meniju inspiriranom Mediteranom blistaju sastojci iz njihovog vrta i jela poput jadranskih škampa, ganachea od gusje jetre i burrate. Hranu prate vina koja bira sommelier Mario Meštroviće, sala je dramatična i profinjena, s crnim zidom, bijelim stolnjacima i potezima boje na tapeciranim stolcima”.
“Street food se u ovom minijaturnom lokalu pretvara u fine dining koji privlači i ljubitelje burgera i ljubitelje šampanjaca. Ovdje ćete naći sve od klasičnog cheeseburgera do Hvara (nazvanog po hrvatskom otoku na kojemu je ovaj restoran krenuo) s marmeladom od luka i smokvi, karameliziranim lukom i gorgonzolom. Ramen i fritule, prženo slatko dizano tijesto, također se nude u ovoj suradnji s restoranom Time. Pića nisu ograničena na šampanjce.”
“Miješanim društvima vegana, vegetarijanaca i ljubitelja mesa nije jednostavno zajedno večerati u Zagrebu. Veganšpek je mjesto za ljude različitih prehrambenih uvjerenja. Autorica Karolina Blažeković, bivša sudionica kuharskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj! nudi a la carte jela i dnevni meni, na kojima su jela od smeđe riže, sejtana i pečenog povrća sa sezamovim uljem, ali i gulaš od hobotnice pa čak i steak. Deserti su većinom bezglutenski ali imaju i konvencionalne slastice. Među pićima su pažljivo napravljeni kokteli, a uz kavu nude bademovo, sojino i rižino mlijeko”.
“Jedan od zagrebačkih fine dining restorana o kojima s najviše priča, Noel pod vodstvom chefa Gorana Kočiša nudi suvremene interpretacije hrvatske kuhinje. Na meniju koji se redovito mijenja mogu se pronaći dimljena pastrva s narančom, algama i rotkvicama, hladna juha od kruške sa sufleom od plavog sira ili pečena crna slavonska svinja. Pobjednik Sommelierskog prvenstva kontinentalne Hrvatske 2012. Ivan Jug, toči velik izbor hrvatskih vina i ozbiljan izbor svjetskih vina. Sve se odvija u raskošnoj sali u sivim tonovima s modernim lusterima i tapeciranim stolcima. Noel redovito organizira posebne večere, uključujući nedavno održanu olfaktivnu večeru koju su organizirali u suradnji s parfemskim ekspertom Jurajem Sotošekom Rihtarcem”.