Chef Daniel Humm prije nekoliko je mjeseci objavio da njegov njujorški restoran Eleven Madison Park, jedan od najboljih restorana na svijetu (tri Michelinove zvjezdice) potpuno prelazi na vegansku kuhinju. Humm, koji je tijekom lockdowna restoran pretvorio u kuhinju za medicinsko osoblje, odlučio je temeljito preispitati pojam luksuza. Iskoristio je kaos pandemije i napravio radikalni zaokret koji u normalnim uvjetima vjerojatno ne bi lako napravio.
Ipak, bio je to golem rizik. Rizik da publika neće prihvatiti Eleven Madisonove visoke cijene za jela od brokule i patlidžana, da će izgubiti zvjezdice, možda i rejting na listi World’s 50 Best Restaurants na kojoj je prije nekoliko godina bio prvi. No, Humm je očito dobro osjetio promjene u senzibilitetu vremena i njegov se rizik isplatio. Eleven Madison Park trenutno, prema Bloombergu, ima 15 tisuća ljudi na listi čekanja, restoran je rezerviran do kraja srpnja.
Umjesto svoje čuvene patke s medom i lavandom, Humm sada poslužuje jela poput ljetnih tikvice s citronelom i mariniranim tofuom i krastavac s dinjom i dimljenim daikonom. I svi se pitaju kako će na ovo odgovoriti svjetska restoranska scena i ocjenjivači najutjecajnijih restoranskih klasifikacija.