Čim smo doznali za masovno, a vjerojatno i kolektivno obvezno zatvaranje zagrebačkih restorana s današnjim danom, ponedjeljkom 16.ožujka, poželjeli smo složiti listu najboljih hrvatskih restorana u kojima se još uvijek može jesti.
Istra je cijela u karanteni, Kvarner donekle radi ali je zapravo izoliran, Zagreb se upravo zatvara, pa je logično okrenuti se prema jugu, gdje nema još ni jednog slučaja zaraze koronavirusom.
Nažalost, i gastronomija u Dalmaciji polako se gasi. Šibenski Pelegrini, uvjerljivo najvažniji i najbolji dalmatinski restoran, objavio je da se zatvara u ponedjeljak 16.ožujka, isti ponedjeljak kad je trebao početi treći Chef s Stage, važna gsstronomska smotra, koju je pokrenuo Pelegrinijev chef i vlasnik Rudi Štefan.
Budući da vrhunski dubrovački restorani ionako ne rade prije Uskrsa, čini se da je epidemija korona virusa privremeno uspavala cijelu hrvatsku restoransku industriju, a svakako njen elitni segment.
Sad nam je još draže što smo prije par tjedana večerali u Pelegriniju, u povodu predstavljanja Ruinartovih šampanjaca. Malo prije Pelegrinija zatvorio se i paški Boškinac, koji se u ovu sezonu, preuređen i s Michelinovom z jezdicom trebao ući vjerojatno jače nego ikad. Dok troe prvi udar pisljedica epidemije, hrvatski reatorani tražit će nove načine rada ili naprosto ćekati u nadi da posebne mjere neće dugo trajati ni izazvati dugotrajne potrese u ekonomiji.