Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako bi izgledali meniji nekih uglednih hrvatskih restorana, kad bi se moralo navoditi porijeklo hrane. Ne bi bili hrvatski

riba-ribarnica

Predjela;

Carpaccio od brancina (Francuska)

Tartar od tune (Španjolska)

Grstinirane jakovske kapice (Škotska)

Škampi crudo (Škotska ili Norveška)

Glavna jela; 

Hlap Thermidor, (Škotska, ili Aljaska) 

Poširani file pagara u beurre blancu (Španjolska)

Brancin u soli (Francuska)

Tempura od filea oslića (Atlanski  ocean)

Ovako bi, dakle, izgledali jelovnici mnogih jadranskih gsstronomskih  restorana, kad bi zakon obvezivao restorane da objavljuju porijeklo robe s kojom rade.

U Francuskoj, primjerice, restorani od 1. ožujka moraju navoditi porijeklo svih vrsta mesa, koje poslužuju.Riba, rakovi i školjke zasad su izuzeti.

Hrvatska se restoranska scena zaklinje u sezonalnost i u lokalnost.

Međutim, dobar broj hrvatskih gastronomskih restorana, osobito u Dalmaciji i Dubrovniku, kupuju uvoznu ribu i bezbroj drugih uvoznih proizvoda, od jednog ili dva velika dobavljača, što te restorane čini gastronomski nezanimljivim. Zbog tri razloga.

Prvo, svi imaju istu robu, pa su im i meniji donekle uniformirani.

Drugo, njihova hrana nema baš nikakav lokalni karakter.

Treće, nekako je neugodno sjediti u Dubrovniku, kraj mora ili na zidinama, pa jesti smrznutog hlapa iz Škotske ili Aljaske (dobavljači koji rade s luksuznim dalmatinskim restoranima uglavnom ne drže žive jastoge  i hlapove).

Da se razumijemo, mi nismo apriori protiv uvoza.

Američki black angus, japanska govedina, francuska gusja jetra, španjolski pršut i svi mogući svjetski sirevi mogu i trebaju biti neizostsvan dio ponude hrvatskog fine dininga.

Međutim, riba i rakovi, ulja i tartufi, povrće i najveći dio mesa, naprosto moraju biti lokalni.

U suprotnom, potpuno je besmisleno govoriti o bilo kakvoj hrvatskoj kuhinji. 

Nabava je, uz krizu s radnom snagom, glavni strateški problem hrvatske, a osobito južnodalmatinske gastronomije. 

Međutim, to ne smije biti izgovor za automatsko kupovanje uvoznih proizvoda.

Pelegrini, Nav, Plavi podrum, Cap Aureo, Marina i neki drugi zaista vrhunski restorani prodaju 90 i više posto autetničnijih, lokalnih proizvoda.

I zato ti restorani spadaju u zaista relevantan segment hrvatske gastronomije.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo kako bi izgledali meniji nekih uglednih hrvatskih restorana, kad bi se moralo navoditi porijeklo hrane. Ne bi bili hrvatski

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min