Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako se Rovinj od restoranske provincije pretvorio u vodeću istarsku gastro destinaciju

cap-aureo

Prije dvadesetak godina svečeno je otvoren mural velikog slikara Ede Murtića ispred jedne od zgrada Tvornice duhana Rovinj na rovinjskoj rivi. Ante Vlahović, ondašnji predsjednik TDR-a a današnji glavni šef Adrisa, Edu Murtića i njegovo društvo morao je odvesti na večeru u Viking, u Limski kanal, jer u Rovinju u ono vrijeme nije bilo ni jednog dovoljno dobrog restorana.

Zapravo, jedini ozbiljan restoran koji je početkom 2000-tih radio u najljepšem istarskom gradu bio je Giannino, no Giannino ima malu terasu, jako je rustikalan i uvijek je imao vrlo ograničen izbor vina. Giannino naprosto nije mjesto za svečane večere.

Svi su drugi restorani u Rovinju u ono su vrijeme bili na razini manje ambicioznih gostionica. U hotelu Angelo d’Oro radio je, doduše, restoran koji je pokušavao malo razrađenije kuhati, ali nikad nije bio bolji od prosjeka. Zbog atraktivne lokacije bio je popularan i Blu, no pizze, uključujući spektakularnu s hlapom, bile su puno zanimljivije od sve druge hrane. Monte je tek počinjao, a dobrih velikih hotela još nije bilo ni u urbanističkim planovima, a kamoli u stvarnosti.

Početkom 2000-tih glavno je istarsko gastronomsko središte bila Pula s okolicom, zahvaljujući poglavito Valsabbionu, Milanu koji je u ono doba bio u vrhunskoj formi i Veloj Neri. Nikome, ali baš nikome nije padalo napamet da posjećuje Rovinj zbog hrane.

Danas, dvadesetak godina kasnije, sve se drastično promijenilo. Rovinj je prvi u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu, za Monte koji se razvio u hedonistički fine dining međunarodnog stila. Cap Aureo Jeffreya Velle legitimni je kandidat za jednu do dvije zvjezdice, a otvaranje japanske Tekke označit će da je Rovinj dobio i treći restoran najvišeg ranga (po hrvatskim kriterijima).

Uz to, u Rovinju radi nekoliko vrlo dobrih bistroa i manjih restorana poput Ria, Barba Danila ili Tutto Bene; Giannino je i dalje tu, a nadamo se da će Kantinon, koji s obzirom na lokaciju, uređenje i položaj ima predispozicije da postane najpopularniji rovinjski restoran jednostavne hrane, ove godine ponovno ući u dobru formu.

Naposljetku, ne bi trebalo preskočiti ni Wine Vault u Monte Muliniju, koji je prije desetak godina u mandatu chefa Toma Gretića bio jedan od najboljih hrvatskih fine dining restorana.

Što se, dakle, dogodilo u zadnja dva desetljeća? Kako je Rovinj od apsolutne gastronokske provincije postao neupitno gastronomsko središte Istre i sjevernog Jadrana?

Dogodio se visoki turizam. Maistra je izgradila četiri hotela s pet zvjezdica: luksuzni Monte Mulini, butikni Adriatic (koji tehnički ima četiri ali vrijedi čistih pet zvjezdica), ultraluksuzni Grand Park i neformalni Lone. Tu je još i popularni obiteljski resort Amarin.

Hoteli s pet zvjezdcia moraju imati koliko toliko reprezentativne restorane. Publika koja ljetuje u hotelima s pet zvjezdica uglavnom želi dobro jesti i može plaćati visoke račune.

Bez gostiju iz Maistrinih hotela, u Rovinju ne bi bilo sadašnjeg Montea ni većine drugih boljih restorana; uostalom, Cap Aureo, Wine Vault i sada Tekka kao najnovija akvizicija, rade u Maistriim hotelima.

Rovinj je tipičan primjer simbioze visokog turizma i dobre gastronomije. I kao takav može biti poučak za niz drugih jadranskih destinacija, a prije svega za gradove poput Poreča i Opatije.

Veliki luksuzni hoteli dovode goste koji traže ozbiljnu hranu, što potiče razvoj lokalne restoranske scene; to je jedan plus jedan.

Rovinjsku gastronomiju ne treba, naravno, idealizirati. Devedeset postio rovinjskih lokala i dalje su bezlične zalogajnice koje masovno i sustavno varaju turiste. Ali, slično je i u nekim drugim poznatim europskim ljetovalištima: malo smo gdje vidjeli toliko groznih restorana kao na čuvenom Santoriniju.

Važno je da se bolji rovinjski restorani drže relativno visokih standarda uspostavljenih zadnjih godina, i da i dalje unapređuju kvalitetu kuhanja, sastojaka, vinske ponude i servisa.

U sva četiri segmenta Tekka će značajno pridonijeti jačanju rovinjske gastronomije.

Ovo je sažeti izbor najboljih rovinjskih restorana (prije doalska Tekke)

  1. Cap Aureo, hotela Grand Park, visoka kuhinja
  2. Monte, fine dining
  3. Viking, Limski fjord, riblji restoran
  4. Barba Danilo, kreativna kuhinja
  5. Rio, riblja bistronomija
  6. Giannino, tradicijska riblja bistronomija
  7. Tutto Benne, kreativni bistro, steakovi
  8. Breški, tradicijska slastičarna
ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo kako se Rovinj od restoranske provincije pretvorio u vodeću istarsku gastro destinaciju

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min