Danas je u Hrvatsku stiglo cjepivo protiv covida-19. Što je svakako dobro, ali zasad nije razlog za preveliko olakšanje. Naime, poslije ovih prvih, simboličnih 9800 doza, u siječnju ćemo dobiti još oko 70 tisuća doza, dok bi se količine mogle početi povećavati tek za mjesec ili dva kad se odobri više brendova cjepiva.
[adsense_content_v2]
Prema najavljenom ritmu dolaska cjepiva, veći broj hrvatskih građana mogao bi biti cijepljen tek do ljeta, što vjerojatno znači da ćemo još dobar dio godine živjeti u režimu povremenih lockdowna. Budući da će se na cijepljenje čekati, bilo bi iznimno korisno da se konobari, kuhari, restorateri, barmeni i svi drugi radnici u ugostiteljskoj i hotelskoj industriji što prije počnu prijavljivati za cijepljenje. Evo zašto.
Prvo, snažan tržišni argument svakog restorana, kafića ili kluba jest da je covid free. Gosti će puno lakše odlaziti na mjesta gdje su zaštićeni od epidemije, barem kad je riječ o osoblju. Osim toga, i za same je lokale važno da se osoblje cijepi kako bi izbjeglo rizik od zaraze: ovo je posebno značajno za klubove, koji su dokazani izvor zaraze, za kafiće u kojima se okuplja velik broj ljudi ali i za sve ugostiteljske objekte male kvadrature koji ni uz najbolju volju ne mogu održavati fizičku distancu.
Drugo, sasvim je nesporno da će dolaskom turističke sezone velike hotelske kuće učiniti sve kako bi uvjerile goste da se u njihovim hotelima mogu osjećati sigurno. Sigurnost će biti ključna turistička riječ 2021. godine. A gosti će se sasvim sigurno osjećati sigurnije znaju li da je kompletno hotelsko osoblje cijepljeno.
Što opet znači da će konobari, kuhari i barmeni svoje ljetne poslove neusporedivo lakše dobivati budu li cijepljeni. Ugostiteljstvo i hotelijerstvo spadaju među onih nekoliko gospodarskih sektora za koje je cijepljenje čisti imperativ.