Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je katalonski Moritz dizajniran kao gastronomsko pivo – KRATKI VODIČ

moritz-hrana3

Barcelona je, naravno, jedna od prijestolnica moderne europske gastronomije. Stoga je logično da se Moritz, prvo katalonsko pivo, promovira i kao gastronomsko pivo. U Fàbrici Moritz, novom sjedištu ove obiteljske tvrtke čija se piva odnedavno mogu kupiti u Hrvatskoj (uvoznik je Allez) nalazi se i veliki restoran s navodno najduljim barom u Barceloni.

Čuveni katalonski chef Jordi Vila (Alkimia) kuhanje u Moritzovu restoranu definirao je kao alzaško-katalonski fusion, što obuhvaća gastronomski stil prilagođen pivu, ali se i referira na alsaško porijeklo osnivača Moritza Louisa Moritza Trautmanna. Tipičan primjer alzaško-katalonskog fusiona su s jedne strane različite alsaške kobasice s rastopljenim sirom i kiselim zeljem, a s druge tapasi od iberica i inćuna s romescom, koji se u Fabrici Moritz poslužuju jedni kraj drugih.

U Hrvatskoj ne postoje ni alzaški ni katalonski restorani. Ali, hrvatska ulična i restoranska hrana obiluju masnim elementima. Masni elementi i hrskave teksture spadaju među ključne razloge zbog kojih se pojedino pivo slaže s pojedinim jelom (premda postoje i iznimke kao u slučaju slaganja piva s biftekom). Evo kratkog gastronomskog vodiča za pojedine vrste Moritza .

1. Moritz 7 (maltirani gusti blago gorki pilsner)

moritz7

Ovdje je glavni kriterij slaganja svježina i rezanje masnoće.

  • Pizza Margherita
  • Pizza s pancetom i vrganjima (ovaj pairing možete kušati u Franko’s Pizza&Baru koji drži Moritz)
  • Cheeseburger
  • Curry s kokosovim mlijekom
  • Trgana svinjetina
  • Kulen
belje-kulen
  • Pršut
  • Jaja na oko s pancetom, fritaja s pancetom ili pršutom
  • Bečki ili zagrebački
  • Pohana piletina
  • Pohane srdele
  • Različite tempure

2. Red IPA (umjereno gorka IPA s nijansama karamela)

moritz-red-ipa

Kod slaganja s IPA-om vodimo se kriterijima gorko-slatkog okusa i svježine. Naglašeni, specifični okus ovog piva traži kompleksniju hranu.

franko-pizze
  • Pizza s kobasicama.
  • Pizza s bresaolom ili jačim salamama poput veprove il srneće
  • Pljeskavice, ćevapi
  • Arancini
  • Dimljeni losos
  • Springrolls

3. Epidor (moćno baršunasto tamno pivo s nešto više alkohola)

moritz-epidor

Epidor je i okusom i teksturom izrazito bogato pivo, koje se dobro slaže s klasičnim velikim restoranskim jelima

  • Krvavi biftek
  • Pečeni losos
  • Steak od tune
  • Sashimi i nigiri od tune
  • Carbonnade
biftek-recept
  • Gulaš od divljači
  • Pašticada
  • Janjeće kobasice
  • Janjeći kotleti
  • Velika pečenja
ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo zašto je katalonski Moritz dizajniran kao gastronomsko pivo – KRATKI VODIČ

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min