Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je šopska salata grozna do loša u baš svim zagrebačkim restoranima

sopska salata

Kraj je sezone rajčica. Još pet, sedam ili deset dana, pa ćemo se sa slasnih, kiseloslatkih rajčica s placa, morati prebaciti na sterilne rajčice iz supermarkets (okej, Rajske rajčice nikad nisu sterilne, sli su ipak daleko od dobrog volovskog srca). Kraj sezone rajčica znači da više nema smisla naručivati šopsku salatu, jedno od najprodavanijih jela u zagrebačkim restoranima nižeg ranga cijena.

Ova salata sa sirom, uglavnom fetom, bugarskog porijekla, ne pojavljuje se, međutim, u dobrim izvedbama ni tijekom punog, vrućeg kasnog ljeta, kad su rajčice najslađe.

Nažalost, ni i jednom zagrebačkom restoranu, osim katkad, ali samo katkad kod Koste u Savskoj, nismo pojeli ni jednu dobru šopsku salatu. Naprotiv, sve su bile loše do grozne. Evo zašto zagrebačke šopske salate ništa ne valjaju:

1. Vrijeme rezanja povrća

Rajčica, za razliku od paprike, ne podnosi restoransku pretpripremu. Ako se reže dva sata unaprijed, rajčica neizbježno pretvara u crvenu baru punu vode, s mesom mlohave, antipatične teksture. Rajčicu za šopsku salatu treba početi rezati kad gost naruči šopsku salatu, što većina restorana ne može učiniti, jer nemaju dovoljno ljudi u kuhinji

2. Gorki krastavci

U nizu zagrebačkih roštiljarni, uključujući i naš omiljeni Budweiser, kuhinja ne čisti sjemenke iz krastavaca, pa su krastavci često neugodno gorki. Kad bi se bilo kome u kuhinji dalo horizontalno prerezati krastavce, žličicom izdubiti sjeme, pa ih ostaviti da se malo ocijede, ta bi iritantna gorčina nestala.

3. Luk koji jako zaudara

Okej, od roštiljarni vjerojatno ne smijemo tražiti da sirovi luk mariniraju u rižinom ocrtu ili soku limete, kako bi ubili njegov teški vonj. Međutim, luk se mora, baš kao i rajčica, rezati u zadnji tren. U suprotnom, cijeli će restoran zaudarati po ustajalom luku, što je jedna od najneugodnijih stvari koja vam se može dogoditi kad jedete vani.

4. Višak sira

Na šopsku salatu možete staviti fetu, ali i bilo koji slaniji meki ili polutvrdi sir, koji se dobro riba u rezance. Međutim, baš ga nikad ne smijete staviti previše, jer ćete viškom sira ubiti hrskavost, svježinu i okus povrća. Sve zagrebačke roštiljarne na šopsku salatu stavljaju nezdravi višak sira. pa ona ponegdje podsjeća ns tarator, jer mliječni okusi potpuno preuzmu okuse povrća.

5. Užeglo ulje

Većina zagrebačkih roštiljarni kupuje jeftino talijanski ulje iz Lidla ili Kauflanda. Što nije strašno dok to ulje ne postane pretoplo, pa se užegne. Mnoge zagrebačke zalogajnice i roštiljarni drže ulje iznad štednjaka i roštilja, što je ubojstvo ulja s predumišljajem. Kad takvo što dođe na salatu, što se godinama često događa, samo poželite što prije pobjeći.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo zašto je šopska salata grozna do loša u baš svim zagrebačkim restoranima

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min