Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto u restoranima ne smijemo naručivati hranu koja nije na jelovniku

restorani-pet-posto

U izvrsnon kuharskom filmu Boiling Point koji upravo igra u Zagrebu, tri iritantna influencera traže da im kuhinja pripremi steakove s pomfritom, premda fine dining restoran u kojem se radnja odvija te večeri na meniju nije imao steakove.

Chef nevoljko pristaje da nepristojne ali navodno utjecajne goste nahrani pečenom govedinom, što izaziva dodatni kaos u ionako prenapregnutoj i kaotičnoj kuhinji. Scena iz Boiling Pointa precizno je uvećanje stvarnih situacija, koje se često dešavaju u mnogim restoranima svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Milijuni restoranskih gostiju, većina zbog neznanja a manji broj zbog bahatosti i nepristojnosti, misle da samom činjenicom što plaćaju hranu mogu tražiti štogod im padne napamet. E, ne mogu. Evo zašto.

Posluživanje restoranske hrane kompliciran je posao, koji obuhvaća nabavu sastojaka, predpripremu, pripremu , kuhanje i prezentaciju; sve to prema čvrsto određenim kriterijima za svako jelo na meniju i prema preciznom hodogramu kako bi hrana pred svakog gosta došla u optimalnom stanju.

I onda, iz dana u dan, gosti koji sve to ignoriraju i traže da im se izvan menija ispeče neki komad mesa ili ribe , ili tjestenina s umakom po njihovoj želji. Takvi zahtjevi narušavaju kompletan proizvodni proces u restoranu i izazivaju nered u kuhinji i servisu.

Gosti moraju razumjeti da restorani nemaju nikakve veze s kućnim kuhanjem, gdje domaćini ili entuzijastični chef amater mogu svom osjetljivom rođaku ili prijatelji pripermiti nešto samo po njegovu ukusu. Restoransko kuhanje visoko je organizirani posao u kojem nema prostora za pripremu hrane izvan definiranih restoranskih standarda. Stoga zaista ne bismo smjeli naručivati ništa, što nije na jelovniku, osim ako nam sam restoran to ne preporuči.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo zašto u restoranima ne smijemo naručivati hranu koja nije na jelovniku

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min