Prije četiri mjeseca Ferran Adrià izjavio je da “nema čarobnog recepta” za spas ugostiteljstva. Španjolska je jedna od rijetkih zemalja koja na od početka pandemije, koja je tamo zatvorila više od 100 tisuća lokala, nije ponudila program pomoći ugostiteljima. U nedjelju je u videu objavljenom na portalu El Objetivo, Adrià pozvao vladu da konačno ozbiljno shvati razmjere krize.
[adsense_content_v2]
“Prošla je skoro godina dana otkako je zatvoreno više od 100 tisuća lokala. Sad nam treba konkreetna pomoć i usmjerenje po uzoru na Njemačku, jer mene sada najviše brine budućnost,” rekao je Adrià. Chef kaže da je zabrinut jer nema projekata, programa pa tako ni zaštite za sektor. “Činjenica da nitko ne priča o posljedicama ukazuje da će biti još gore,” kaže Adrià.
Katalonski chef poziva državu da “ugostiteljstvo spasi kao što je spašvala banke ili će situacija postati neodrživa”. “Sprema nam se prava tragedije!” upozorava chef. Restorani, podsjetio je, trebaju 70-postotnu popunjenost da bi bili profitabilni. “Ni prošla godina nije bila sjajna, bit će jako teško. Pod hitno trebamo pomoć španjolskih institucija.”
Sedamdeset katalonskih chefova okupljenih u udruženju El Gremi de Restauració de Barcelona, među njima Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, braća Torres, Oriol Castro, Jordi Cruz, Carles Abellán, Fermí Puig i Ada Parellada, u studenom su se okupili u Barceloni kako bi iznijeli zajedničku poziciju prema vladinoj pandemijskoj politici. “Nećemo dopustiti da se cijena krize svali na leđa ugostitelja,” poručili su tada.
Predstavili su paket mjera koje vladi predlažu kao alternativu lockdownu. U deset od sedamnaest španjolskih regija restorani i barovi su zatvoreni, lockdown je oslabljen u Madridu i nekim gradovima s manjom incidencijom. Tristo tisuća zaposlenih je na čekanju. Ugostitelji od vlade sada traže izravnu i nepovratnu financijsku pomoć. “Trebamo cash da bismo preživjeli, zaduživanje nam nije opcija,” poručuju.
Španjolska vlada u prosincu je najavila plan pomoći ugostiteljstvu koji uključuju smanjenje najmova, lakši pristup financiranju i smanjenje poreza i doprinosa, ali to je sve prekasno i premalo za stvarne potrebe sektora. Neke regionalne vlade ponudile su izravnu pomoć ali samo manji dio od onoga što ugostitelji tvrde da im je nužno za opstanak. Traže da im se, po uzoru na neke europske zemlje, isplati 10 tisuća eura za prvi mjesec lockdowna i postotak prometa za svaki naredni mjesec. Španjolsko ugostiteljstvo u 2020. je izgubilo 400.000 radnih mjesta, najveći dio, 267 tisuća, u restoranima.