Jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova Filip Horvat, kojega je domaća restoranska publika nekoliko godina entuzijastično pratila u bistrou AbOvo, za nešto više od mjesec dana otvara svoj prvi restoran u Zagrebu.
Restoran će se zvati theAtrium i radit će na cijelom prostoru atrija kazališta ZKM u Teslinoj ulici, sa 60-tak sjedećih mjesta, dvije kuhinje i velikom terasom. Horvat, koji je nakon odlaska iz AbOva kraće vrijeme stažirao u Oslu, već je okupio dosta zanimljiv mladi tim.
Sous chef će mu biti Andrija Starčević koji je radio u Maaemu kod chefa Esbena Holmboea, još jedna članica šestočlane kuharske ekipe dolazi iz Norveške, dok će Maitre d’ biti Stjepan Gogić, bivši član sjajne konobarske postave Carpaccia.
U theAtriumu će raditi ukupno četrnaest ljudi, sedam u kuhinji i sedam u servisu. Koncept restorana je jasan. “Zadržat ćemo filozofiju iz AbOva, izrazito sezonsko kuhanje s hrvatskim namirnicama kombiniranima s nekim najboljim uvoznim sastojcima poput foie gras i slično. Nećemo se puno baviti sourdough kruhovima i fermentacijama, trendovima koji su se proširili iz skandinavskih restorana. Oni su tamo logična solucija jer na Sjeveru nemaju širok izbor svježih namirnica cijele godine. Mi ga imamo, i to ćemo afirmirati. Zanima nas čista, moderna progresivna kuhinja,” kaže Horvat.
TheAtrium je dosta elaborirana priča, od kuhinje u kojoj namjerno nema plina i sve se radi na električnim uređajima “nalazimo se u Teslinoj ulici i to je naša posveta Tesli”, preko Odd Standardovog posuđa i Cutipolovog pribora za jelo, do ručno rađenih desertnih žličica od abonosa. No, ono što je za theAtrium najvažnije su Horvatov talent, znanje i radna etika, koji bi mogli stvoriti značajno mjesto nove hrvatske gastronomije. I utvrditi potez Teslina-Masarykova kao novi restoranski fenomen.
Do novih vijesti o theAtriumu, pročitajte Kultov intervju s mladim Horvatom iz zlatnih dana AbOva