Dingač je nedvojbeno najpoznatiji hrvatski terroir. Ta brutalna strmina iznad mora dala je ime prvom formalno čuvenom hrvatskom vinu. U Hrvatskoj, gdje vlada načelo imenovanja vina po sortama, na etiketama vina s Dingača nikad ne piše plavac mali, nego naprosto Dingač.
[adsense_content_v2]
Saints Hills zagrebačkog poduzetnika Ernesta Tolja jedan je of najambicioznijih vinskih projekata ikad pokrenutih u našoj zemlji. Dovoljno je reći da je Toljev dugogodišnji konzultant Michel Rolland. Michel Rolland je Jose Mourinho enološkog univerzuma. Fantastičan terroir, visoke ambicije i svjetski enološki superstar moraju proizvesti vrhunsko vino.
Prije otprilike dvije godine kušali smo vertikalu Toljevih Dingača, koji su pokazali da ta vina veoma dobro dozrijevaju. No, Dingač iz 2016. koji je dobio 94 boda u Wine Enthusiastu, još je malo impresivniji od svojih predšasnika.
Toljev Dingač iz 2016. iznimno je elegantno vino s puno fino granuliranih zrelih tanina, naglašenim okusima tamnog voća s herbalnom primjesom, i jako kompleksnim bouquetom koji, među ostalim, sadrži makiju, crno i crveno voće, dim, tamnu čokoladu, humidor i suhe smokve.
Dingač Saint Hills jedan je od dva dosad najuspješnija modela proizvodnje vina od plavca malog. Drugi je model afirmirao Frano Miloš svojim Stagnumima.
Toljev Dingač i Milošev Stagnum pokazuju da plavac mali može dati posve originalna, autentična a opet svjetski komunikativna velika vina.