Zagrebački Franko’s jedina je hrvatska pizzeria koja je ušla, i to dvije godine zaredom, u izbor 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Paška sirana Gligora vjerojatno je najnagrađivanija hrvatska sirana u inozemstvu. Što je onda logičnije nego da se Franko’s i Gligora udruže u izradi prve hrvatske pizze programatski posvećene isključivo paškom siru?
Pizza se zove Island 14 i sadrži četiri različita sira sirane Gligora: žestoki ovčji Paški sir, popularni Žigljen koji se proizvodi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, mladu slatku skutu, i jedan kravlji sir. Osim Gligorinih sireva, na Island 14 nalazi se još nešto otočkog aromatičnog bilja, poput lavande i ružmarina.
Možda ne bilo loše dodati nešto velikih kapara, koji bi kiselinom razbijali masnoću sira, a slanošću stvarali kontrast slatkoći skute. Kapari su ionako tipičan mediteranski i otočki proizvod. Island 14 uobičajeno je perfektna Frankova napoletana koja zbog kombinacije sireva različitih masnoća nije preteška.
Island 14 proširuje repertoar Frankovih regionalnih pizza s autohtonim hrvatskim delikatesama; tu su još Creamy Baranja s Baranjskim kulenom, istarska No fake truffles i Slavonska s kremom od čvaraka. Takvo je usmjerenje apsolutno ispravno i daje dodanu gastronomsku vrijednost hrvatskoj sceni pizzerija. Uz Island 14 pili smo izvrsni Larmandier Bernier Rose.