Franko’s Pizza and Bar još je prije godinu i pol spojio dva bestselera ulične hrane, pizzu i pulled pork. Ali, nikad nisu promovirali Pulled pork pizzu, pa je čak ni mi kao stalni gosti do danas nismo naručili. Tek smo je usput probali na nekoj promociji, u društvu nekoliko drugih pizza.
Dapače, Pulled pork nam je bila toliko neprimjetna da smo konobara uvjeravali kako je Pulled pork pizza došla na Frankov meni u vrijeme prvog ili drugog lockdowna, pa nas je čovjek demantirao točnim datumom. Radilo se o početku zime 2019. godine.
Frankova Pulled pork napoletana mogla bi postati najkomercijalnija pizza u Zagrebu, jer veoma dobro ujedinjuje onaj zanosni miris vruće pizze koji izaziva trenutačnu ovisnost, i slatko-slani okus bogate trgane svinjetine.
Tijesto je bilo očekivano izvrsno s lijepo dignutim rubom i elastičnom teksturom u sredini, mozzarella optimalno rastopljena, svinjetina meka, podatna i sočna, a veliki listovi bosiljka zamirisali su cijelom Frankovom terasom.
Polovice sirovih cherry rajčica pizzi su dale svježinu, a mi bismo ovoj izvrsnoj napoletani dodali još jedan teksturalni element, koji bi je učinio kompleksnijom i gastronomski cjelovitijom. Dakle, Pulled pork pizzi nedostaje bilo što hrskavo u nadjevu.
Prvoloptaški pristup ukazivao bi na preprženu pancetu, no mnogo zanimljivijim opcijama čine nam se indijski oraščići ili cijele pistacije. Pistacije su trentuno ionako jako tražene na hrvatskom tržištu slane i slatke hrane. No, ovo je tek detalj. I bez oraščića Frankova Pulled pork napoletana prirodni je pretendent za najprodavaniju gourmet pizzu u Zagrebu.
Franko’s je osim vrhunske pizze distinktivan po još jednoj značajki. Koliko znamo, jedina je pizzeria u kojoj možete popiti pokoju čašu zaista posebnog i ne preskupog šampanjca kao što je Larmandier Berneirov Rose de Saignee. Znamo, naravno, da golemu većinu gostiju u pizzeriama to ne zanima, niti bi ih trebalo zanimati. No, katkad nam je uistinu drago da postoji pizzeria koja drži ozbiljan growers šampanjac.