Kad smo prvi put boravili u Champagni, davne 2002. godine, chef de cave Ruinarta, u ono vrijeme još privatne šampanjerije, pričao nam je o jednom važnom neformalnom pravilu u proizvodnji vintage i prestige šampanjaca. Pravilo kaže će šampanjac ostati u vrhunskoj kondiciji barem dvostruko dulje od vremena koje je proveo na kvascima.
Ovo se pravilo prilično precizno manifestira u primjeru boljih berbi Dom Perignona: Perignon iz 2002. i sada se, nakon 19 godina, odlično pije a proveo je na kvascima oko osam godina. Isto je vrijedilo i za berbu 1996. premda se danas, načelno, smatra da je ona bila lagano precijenjena.
Naposljetku, više smo se puta uvjerili u dugi rok trajanja Perignona iz 1990. godine, jer smo negdje 2009. ili 2010. godine u dvorcu Otočec popili barem šest ili sedam buteljki iz te berbe, koje su se u ono vrijeme prodavale po cijenama iz prošlog stoljeća, pa taj fantastični Perignon nije koštao bitno više od bazičnog Moeta.
Slaven Jeličić, glavni enolog vinarije Galić, odležavao je Grande Reserve 45 mjeseci na kvascima. Grande Resere, novi Galićev pjenušac, sastoji se od 50 posto chardonnaya i 50 posto crnog pinota. Kiseline su uzorno visoke, što vino čini svježim i živim.
Na nosu se prvo osjete snažne autolitičke arome poput mirisa svježe pečenih brioša, da bi zatim na red došli citrusi, ali i nijanse crvenog voća, koje ukazuju na crni pinot. Bouquet se mijenja svakih nekoliko minuta, da bi nakon pola sata u većoj čaši postao kompleksan i raskošan.
Tekstura je kremasta ,dok je strutkrua brutalna: visoke bi kiseline ovaj odličan pjenušac mogle držati u velikoj formi još desetak godina. I tako potvrditi pravilo da ozbiljna pjenušava vina žive barem dvostruko dulje do vremena koje su provela na kvascima.
Grande Cuvee dobio je srebrnu medalju na ovogodišnjim Decanterovim svjetskim nagradama. Za godinu dana gotovo bi sigurno osvojio zlato, jer bi se dodatno zaokružio. No, i sada je prilično impresivan. Vinarija Galić ove je godine osvojila ukupno osam Decanterovih medalja, što svjedoči o postojano visokoj kvaliteti različitih stilova njihovih vina.