Rijeka je u zadnjih nekoliko godina napravila baš ogroman iskorak u gastronomiji. Od takoreći tranzitnog grada do grada punog potencijala koji može promjeniti mnogo toga. Riječani su danas bogatiji za nekoliko iskustava koja su primjerice Zagrepčanima odavno poznata. Stoga smo odlučili sastaviti listu najvažnijih gastronomskih otvorenja od pandemije do danas koja se odnosi samo na Rijeku, bez okolice s kojom bi mogla biti jedna od gastronomski najrazvijenijih dijelova zemlje. Rijeci naravno još mnogo toga nedostaje, od zaista odličnih pizza koje bi se mogle razmotriti u izboru 50 najboljih izvan Italije do više boljih restorana srednje klase, međutim zasada je na dobrom putu.
Nebo Denija Srdoča, jedan je od najboljih restorana u Hrvatskoj, dobio je Michelinovu zvjezdicu nakon samo nekoliko mjeseci rada. Nebo je pravi fine dining restoran s izvrsnom vinskom listom, profesionalnim servisom, jedinstvenim ambijentom i plemenitim diferencijalnim faktorom promocije svih gastronomskih regija Hrvatske.
Koncept Hiddena je upravo ono što je Rijeci nedostajalo dugi niz godina, a možda nikad nije ni imala, i to chef Deni Srdoč vrlo dobro zna. Gastronomski bistroi su potrebni ambicioznom gradu, a Srdočev tim u Hiddenu spaja izlaske i odlično pripremljenu hranu u zabavnim formatima. Vinska lista je bolja od svih restorana u Rijeci.
Apotheca je jedno od najatraktivnijih mjesta za izlaske u strogom centru grada. Ovaj craft koktel bar inspiriran prohibicijom prošlog su ljeta otvorili Dorijana Skoblar i Matej Šimanić. Izlasci u Apotheci su gotovo uvijek energični i zabavni, kokteli solidni do odlični, a ambijent jedinstven. Bolji kokteli se teško mogu pronaći u ostatku grada.
Riječani konačno više nisu osuđeni na avanturističke potrage za kruhom s kiselim tijestom. Babushka slastičarke Petre Dragojlović, koja ima iskustvo iz San Canziana i Navisa, postala je golemi hit u Rijeci. Ljudi nerijetko čekaju u redu da bi pokupili svoj kruh. Babushka naime radi kao dark bakery, samo po narudžbi, ali se njezini proizvodi zapravo mogu pronaći po cijeloj Rijeci, od raznih trgovina s kojima surađuje do vrhunskih restorana poput Jista. Petra i njezin sve veći tim rade razne vrste kruha s kiselim tijestom, odlične focaccie i sezonske proizvode poput pinca i krafnica.
Dolaskom bujskog San Servola prošle godine Rijeka je konačno dobila solidnu pizzeriju u koju mirno možemo odlaziti. San Servolo proizvodi pinse, rimsku inačicu pizze, među kojima nam je najdraža mortadella s pistacijom. Ostatak ponude je pametno i korektno napravljen, dok je vinska lista reprezentativna. San Servolo je jedno od najpopularnijih mjesta u Rijeci.
Kad je krajem prošle godine Luka Panović, jedan od naših najboljih barista, otvorio Marsecchiu, prvi lokal sa single origin specialty kavom u Rijeci, izjavio je kako je strpljiv u educiranju publike te kako je ovo dugoročni projekt. Danas Marsecchia ima vjernu publiku u kojoj se uvijek nađe poneka zanimljiva ličnost, horde turista koji ciljano traže specialty kavu kao i stalne znatiželjnike. Ponuda kave se mijenja, pa se jedan tjedan može probati kava iz Kostarike, drugi tjedan iz Etiopije, a već nakon toga možete preći na Keniju. Luka radi i kave iz Aeropressa i V60, a možda i najbolja novost je terasa s kojom je cijeli lokal oživio.
Trenutno najbolji vinski bar nalazi se u Starom gradu, a vodi ga ugostitelj Igor Žanko. U FinoVino konstantno dolaze nove butelje hrvatskih i stranih vinara, održavaju se eventi s vinarima ili vode polemike oko određenih vina. Ukratko u FinoVinu je energično i veselo, a lokal je u vrlo kratkom vremenu podignuo ljestvicu u odnosu na ostale kriminalno vođene vinske barove u Rijeci.
Koya je definitivno najbolji azijski restoran u Rijeci. Koyini ručno rađeni noodlesi su vrlo dobri, pohana piletina slasna, a svi začini i umaci na mjestu. Koya je dosjetljivo riješila pitanje prostora kad je “uselila” u King’s Pub na riječkom željezničkom kolodvoru, gdje atmosfera za vrijeme ljetnih večeri može biti fantastična.