Kultura rezerviranja stolova u restoranima u Zagrebu još nije osobito razvijena. Većina posjetitelja restorana tipični su walk in gosti, koji odlučuju u zadnji čas i često prethodno ne nazovu.
Stolovi se redovito rezerviraju samo u posebnim prilikama, kao što su večera za Valentinovo ili ručak za Badnjak. Takve navike katkad izazivaju kaos, u što smo se uvjerili u Zelendvoru prije dva tjedna, kad je desetak ljudi bez rezervacije čekalo glavnog konobara da im pokuša pronaći mjesto u prepunom restoranu.
Budući da digitalni sustavi rezervacija kod nas uglavnom ne funkcioniraju( premda manji broj restorana ima Open Table), ne postoje zbirni podaci o broju rezervacija.
Ovu smo listu stoga izradili prema našim neposrednim iskustvima.
Evo, dakle, restorana u kojima se mora rezervirati stol, kako biste bili sigurni da ćete ondje ručati ili večerati.
Osim ovih restorana, važno je naglasiti da se vikendima stol mora rezervirati i u najpopularnijim zagrebačkim roštiljarnicama, od pojedinih podružnica Batka pa do Brennera.