Potpuno je jasno koji su zagrebački restorani najpopularniji, kad je riječ o strogom centru grada: to su Carpaccio i Vinodol. No, Carpaccio je relativno mali, a u Vinodolu, koliko god da je pun, gotovo uvijek možete dobiti stol bez rezervacije. Slično vrijedi i za Il Secondo, već godinama najbolji novozagrebački restoran.
Restorani poput Carpaccia, Vinodola ili Il Seconda jako su uspješni i omiljeni, ali po ukupnom broju izdanih računa vjerojatno ipak ne spadaju među najposjećenije u Zagrebu. U samom vrhu najpopularnijih restorana nalaze se lokali nižih cijena (ali ne preniskih) i jednostavnije hrane. Evo liste vjerojatno najpopularnijih restorana u Zagrebu. Na listi nema fast fooda, ni restorana koji isključivo ili pretežno rade u dostavi.
S petnaest restorana, Batak je uvjerljivo najveći hrvatski restoranski lanac u Zagrebu, ali i u cijeloj zemlji. Zanimljivo je i poučno da je Batak doživio ekspanziju šireći koncept roštiljarne, tako da Batak danas nudi i tartar biftek, i carpaccio, i burratu, više sezonskih jela, koktele i vrlo dobar izbor vina na čaše. Batak se iduće godine širi na more.
Ogromni restoran Magazinske kleti kraj Autobusnog kolodvora zna biti pun do zadnje stolice, pa gladni gosti katkad moraju čekati u redu dok se neki stol ne oslobodi. I originalna lokacija u Magazinskoj posluje sasvim dobro. Magazinska klet svoju popularnost temelji na vrijednosti za novac: porcije su ogromne a cijene široko prihvatljive. No, Magazinska klet zaista bi morala unaprijediti recepture, pripremu i nabavu mesa.
Budweiser u Heinzelovoj zna se napuniti već oko pola dvanaest, i ostati pun do navečer. Tome treba dodati red dostavljača pred ulazom. Budweiser je uspio zbog raznolikosti: imaju solidan roštilj, niz tipičnih zalogajničkih jela na žlicu,korektne velike salate, ali i janjetinu, odojak i vrlo dobar biftek, a ništa nije skupo.
Bistro Vukušić jedini je zagrebački lokal koji prodaje menije za ručak za nekoliko eura, ali i oboritu ribu za 60 ili 70 eura. Kod Vukušića ručaju mlađi službenici, kao i predsjednici uprava. Obrtaj gostiju često je jednako brz kao u Putniku na autocesti Rijeka Zagreb, dok se čekanja u redu podrazumijevaju.
Pri Zvoncu je jako velik, ultrapopularni mesni restoran. Pri Zvoncu sam proizvodi dio svojih narezaka, sami odležavaju ramsteke i mariniraju razne druge komade mesa. Porcije su samoborski ogromne, a cijene korektne.