Bistro Apetit u zagrebačkoj Jurjevskoj ulici ovih je dana pretpio ozbiljan udarac. Taj restoran, kojeg su nedavno među najbolje u Zagrebu uvrstili Kult Plave Kamenice i Dobra hrana, napustili su glavni chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, koji je ujedno radio kao voditelj Bistroa Apetit (ne miješati s restoranom Apetit City u Masarykovoj ulici), otkako je Christian Cabalier prije više od dvije godine otišao iz Hrvatske.
Ivan Jug vrlo je dobar sommelier, koji je strelovito napredovao u svom zvanju: prije šest godina još nije bio položio ni sommelierski ispit, da bi ga se danas uvrštavalo među sedam ili osam vodećih sommeliera u Hrvatskoj.
Gospodin Jug važan je, međutim, i zbog zaista specifičnog osjećaja za stvaranje atmosfere u restoranu: kad smo prije četiri mjeseca recenzirali Apetit, osobito nam je upao u oči dojam velikog , raskošnog restorana; taj su osjećaj gosti dobivali čim su ušli u veliku blagavonicu prepunu bijelih ruža i lijepo postavljenih stolova, u kojoj su mogli ostati i cijelu noć
Goran Kočiš jedan je od nadarenijih hrvatskih chefova mlado-srednjeg naraštaja, čiji je potencijal, rekli bismo, znatno veći od onog što smo dosad kušali. Jug i Kočiš udružili su se da pokrenu novi restoran, u prostorima Pete četvrtine u Dukljaninovoj ulici, gdje je Dino Galvagno prije tri godine pokušao stvoriti prvi nacionalni restoran visoke kuhinje. U tom se prostoru sada nalazi cafe briljantne slastičarnice Mak na konac, koju vodi Petra Jelenić.
U podrumu Pete četvrtine smještena je i jedna od najbolje opremljenih kuhinja u Hrvatskoj, što bi Kočišu i Jugu moralo pomoći da se nametnu zagrebačkoj restoranskoj sceni, kojoj kronično nedostaje uzbudljivo i ambiciozno kuhanje.