Francuski pizzaiolo Benoit Bruel iz Déliss Pizze u Lyonu dugo je pokušavao napraviti pizzu koja bi bila ponos Francuske. I oduvijek je bilo jasno da u središtu te priče mora biti sir. Bruel je još 22. veljače zadovoljio kriterije za ulazak u Guinnesovu knjigu rekorda s pizzom s 254 vrste sira, ali zbog velikog broja sastojaka trebalo je nekoliko mjeseci da se sve provjeri i potvrdi.
[adsense_content_v2]
Bruel je srušio rekord australskog chefa Johnnyja Di Francesca i njegove pizze sa 154 vrste sira. Zapravo, francuska rekorderka imala je 257 sireva jer je Bruel u zadnji čas dodao nova tri da popravi okus, ali Guinnesovi ih suci zbog pravila više nisu mogli pribrojiti u statistiku.
Log into Facebook
Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
Sa sirevima od comté do camemberta, od briea do roqueforta, cantala, chèvrea i beauforta do desetaka drugih, Bruelova pizza ima više od kilograma, od čega su 730 grama samo sirevi. Food cost se može popeti do tisuću eura. Gosti prisutni tijekom pripreme pizze Guinness morali su iskeširati 50-tak eura za jedan trokut pizze, i to je bila promotivna cijena.
No, za Benoita Bruela ovo ionako nije poslovni poduhvat. Sucima je rekao da je njegov motiv domoljublje. “Smatrao sam važnim da ovakav rekord bude francuski, jer Francuska je ipak najjači proizvođač sira na svijetu,” rekao je sucima. Chef kaže da ima materijala za još 30 rekorderskih pizza. Gosti koji ih žele probati moraju se predbilježiti, jer priprema traje gotovo dva i pol sata, a o cijeni se ni ne govori.
“Svaku pizzu pečem za više osoba, dovoljan je jedan zalogaj da biste potpuno uživali u njoj,” objasnio je Bruel. Iako ga kritiziraju zbog cijene i kaloričnosti njegove pizze, Bruel ne treba brinuti. Kad je srušio Guinnessov rekord s pizzom od 154 vrste sira, njegov prethodnik Johnny di Francesco, u svojoj je pizzeriji 400 Gradi u Melbourneu u pet dana prodao 797 komada.