Split ima bogatu i dinamičnu restoransku svemu kojom dominiraju bistroi, s nešto konoba i par konvencionalnih ribljih restorana. Split već godinama, od zatvaranja Paradigme, nema ni jedan pravi fine dining restoran (Chef’s Table u hotelu Park svojedobno jest bio fine dining, ali radilo se doslovno o jednom stolu).
Braco Sanjin jedan je od najtalentiranijih dalmatinskih chefova koji još nije realizirao puni potencijal svog znanja i darovitosti. Braco Sanjin postao je nacionalna zvijezda u splitskom ribljem restoranu Kadena. Kad smo ondje prvi put večerali negdje 2013. godine, fascinirali su nas mekoća i delikatnost Sanjinovih okusa, postignutih s vrhunskim lokalnim sastojcima, prije svega rakovima i ribama.
Gospodin Sanjin napustio je Kadenu krajem 2016. da bi preuzeo mjesto glavnog chefa u gastrobistrou O’Zlata koji je, međutim, trajao samo jedno ljeto. Zatim je Sanjin prešao u restoran Perivoj, koji svojim starinskim pristupom gastronomiji i ugostiteljstvu vjerojatno nije mogao zadovoljiti njegove profesionalne ambicije.
Sanjin se ovih dana vratio u Kadenu, koja je u međuvremenu promijenila vlasnika: Bernarda Križanovića zamijenio je Robert Zorić. Smatramo da bi se Braco Sanjin, koristeći renome Kadene kao ipak najozbiljnijeg splitskog restorana, u svom povratničkom mandatu trebao upustiti u pravi , dosljedni fine dining.
Split kao jedno od glavnih hrvatskih turističkih središta svakako treba fine dining restoran. Braco Sanjin ima profesionalni kapacitet da se bavi fine diningom, žanrom koji, ponavljamo, u Splitu već godinama ne postoji. Stoga s nestrpljenjem očekujemo njegove prve menije.