Hrvati, nažalost, masovno jedu u pekarnicama. Kad je već tako, bilo bi poželjno da jedu zaista vrhunske kruhove i peciva. Vrhunski kruhovi i peciva u delikatesnim pekarnicama ne moraju biti značajno skuplji od kruhova u masovnim pekarnicama i supermarketima. Na ovoj se listi nalaze isključivo pekarnice koje imaju barem nekoliko gastronomski vrijednih proizvoda.
Noelova je pekarnica uistinu senzacionalna. U njoj dosad nismo kušali ništa loše, a teški, tamni raženi kruh i masne focaccie mogli bi se posluživati u bilo kojem srednjoeuropskom restoranu s Michelinovim zvjezdicama.Otkad se preklani otvorila, Noelova pekarnica postavlja nove kriterije izvrsnosti za kruh i peciva u Hrvatskoj.
Salov sourdough jednako je senzacionalan kao najbolji Noelovi kruhovi. Salo je multiprojekt, koji se oslanja na pekarstvo, s modernim ugostiteljsko-gastronomskim konceptom,koji zasad odlično funkcionira usprkos unutarnjim ograničenjima. Petra Jelenić u Salu peče nevjerojatno ukusne salenjake, ali ih ne može ispeći više nego osamdesetak dnevno. Nitko se ne buni.
Korica je i dalje jedna od naših najomiljenijih hrvatskih pekarnica. Mliječni japanski kruh spada među apsolutno najfinije,najdelikatnije krušne proizvode ikad ispečene u Hrvatskoj. Bageti su veoma dobri, a babka briljantna.
Bread Club varira između vrlo komercijalnih i prosječnih proizvoda, i izvanrednih, golemih focaccia, vrhunskog kukuruznog kruha i nekih sjajnih specijalnih kruhova. Bread Club očito je optimalno pogodio balans između masovnosti i crafta, o čemu svjedoči njegov zasluženi tržišni uspjeh.
Karlo Vulin, jedan od vlasnika Boogie Laba, osnovao je Kroštulu, brend koji je znao napraviti odličan panettone, i koji je istodobno restorane zasipao ne baš dobrim zamrznutim pecivima za burgere. U Boogie Labu kruhovi i peciva se mijese i peku uživo, pred gostima i prolaznicima, budući da je tvornica kruha smještena u izlogu Boogie Laba. Neki su kruhovi, ne sumnjamo, odlični, no mi smo danas kupili kukuruzni kruh s palentom i pšenicom, koji nije odličan. Taj kruh ima fantastičnu, oštru, hrskavu a opet lako jestivu koru, koja zaslužuje čistu peticu. Ali, ispod kore skriva se presvijetlo, prelagano tijesto s premalo okusa kukuruza. Ovaj je kruh neka vrsta kompromisa koji bismo,da nije odlične kore, mogli zamijeniti s većinom kukuruznih kruhova iz supermarketa. Peciva za slidere mnogo su finija.
Domagoj Kordić Kukuriku je otvorio krajem prošle godine nakon što je otišao iz Kroštule. U projektu se udružio s timom bivše slastičarnice Pierre Sweet Escapes. Vitrine u Kukuirku specifične su po ekscentričnim kroasanima, cruffinima, pain suisseu, a rade i izvrsne sourodugh focaccie i kruh.
Dubravica je veliki lanac pekarnica koji je i dalje u privatnim vlasništvu,za razliku od Mlinara i Pan Peka. Dubravičinu proizvodnju vodi čovjek koji se savršeno razumije u brašna i fermentacije. Za lanjske je blagdane Dubravica pekla panettone po receptu čuvenog talijanskog slastičara Andree Tortore, čime je napravila gotovo povijesni iskorak u kvaliteti i ambicijama kad je riječ o hrvatskim pekarskim lancima. Uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti njihov zanatski izrađeni sourdough.