Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVATSKI GASTRO TURBO FOLK Stanoviti gospodin Bauer u Bašaniji pokušava prodavati burgere za stotinjak eura

sushi-lobster

Glas Istre ovih je dana objavio veoma dugu, iscrpnu i baroknu u izražaju reportažu o Zoltanu Baueru i njegovom restoranu Sushi & Lobster, otvorenom u Bašaniji na samom zapadu Istre.

Gospodn Bauer u tome je tekstu s puno entuzijazma govorio u svom višekatnom burgeru koji košta oko 100 eura, pa eto ”tko voli nek izvoli”(ovo su njegove riječi prema tekstu u Glasu Istre).

Burger od stotinjak eura sastoji se od nekog neidentificiranog steaka, hlapa i tartufa. E sada, hlap zvuči veoma skupo, ali kilogram živog hlapa može se nabaviti za oko 250 kuna, a za burger vam ne treba više od jednog, najviše dva medaljona hlapova repa.

Steak se, ponovimo, ne specificira, dok tartufi ne mogu biti posebno skupi jer u ovo doba godine nema bijelih tartufa, a crni su široko dostupni: jela sa svježim crnim tartufima gotovo nikad ne koštaju više od 120 do 150 kuna. Kako je onda gospodin Bauer došao do burgera za stotinjak eura?

Zaista nemamo pojma, osim ako taj burger ne kani prodavati uz maržu puta šest ili sedam naivnim turistima iz istočne Europe, koji se baš ne razumiju u lokanlnu hranu. U  U svakom slučaju, burger od stotinjak eura tipičan je primjer gastronomskog turbo folka, koji se ove godine nezaustavljivo širi Jadranom. 

Ne tako davno pisali smo o jednom dalmatinskom restoranu koji prodaje steakove za tisuću eura, zato što su posuti jestivim 24-karatnim zlatom. U slučaju gospodina Bauera i njegova restorana u Bašaniji, još je zabavnije što na meniju na njihovoj web stranici nigdje nema burgera od stotinjak eura kojim se vlasnik hvali u regionalnim novinama.

Ali smo zato na web stranici Sushi & Lobster restorana u Bašaniji naišli na jelo koje se zove spring rolls a la Istra. Spring rolls a la Istra sastoje se, prema restoranskoj web stranici, od piletine, Philadelphia krem sira, majoneze, kokosova tijesta i povrća, a pohane su u panko mrvicama. Koji je od ovih sastojaka specifično istarski u jelu koje se zove a la Istra?

Sushi & Lobster po svom je konceptu, meniju i ideji da prodaje burgere od stotinjak eura, tipičan primjer onog najgoreg gastronomskog kiča na Jadranu koji kompromitira svoju okolinu.

Zapadna Istra puna je dobrih i korektnih restorana, kao i najbanalnijih turističkih zamki: turistički restoran s visokim cijenama spada među najgore moguće dodatke zapadnoistarskoj gastronomskoj pozornici.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

HRVATSKI GASTRO TURBO FOLK Stanoviti gospodin Bauer u Bašaniji pokušava prodavati burgere za stotinjak eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min