U ponedjeljak smo objavili članak o odluci Hrvatskog kuharskog saveza da povuče hrvatsku reprezentaciju s prestižnog natjecanja Bocuse d’Or Europe, kvalifikacija za ovogodišnji veliki svjetski finale u Francuskoj. Na ovogodišnjem Bocuse d’Oru Europe u Tallinu nastupit će 17 europskih kuharskih reprezentacija. Kao glavni argument za odluku o povlačenju s kvalifikacija za kuharsko svjestko prvenstvo, HKS je naveo okolnosti izazvane pandemijom korona virusa. No, taj argument nije dovoljno jasan ako se uzme u obzir da je u svih 17 zemalja koje će ipak nastupiti u Tallinu korona virus restoransku industriju poharao i gore nego u Hrvatskjo. HKS-u smo uputili pitanja o tome je li neki od sponzora za Bocuse d’Or otkazao zbog pandemije, na koji je način Savez podržao pripreme hrvatskog kandidata, Pelegrinijevog kuhara Jurice Obrola te koje su konkretni, stvarni razlozi za povlačenje s natjecanja.Odgovor Hrvatskog kuharskog saveza prenosimo u cijelosti
Hrvatski kuharski savez sklopio je ugovor o marketinškoj suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom vezan na ovogodišnje natjecanje Bocuse d’Or-a, koji je nakon pojave virusa Covid 19 u Hrvatskoj stopiran, odnosno otkazan. Nakon pomicanja datuma natjecanja na jesen, i donekle promijenjene klime u Hrvatskoj, poslan je ponovni upit no s obzirom na to da je godišnji program rada HTZ-a za 2020. godinu van snage, potporu nismo mogli realizirati.
Suradnja je započeta i s tvrtkom Metro cash and carry koji je bio i sponzor natjecanja Bocuse d’Or Hrvatska i Državnog prvenstva kuhara u studenom prošle godine, no nakon nekoliko obećavajućih razgovora početkom godine za natjecanje u Estoniji stigla je vijest o odgodi natjecanja čime je došlo i do odgode pregovora o sponzorstvu. Iako smo početkom godine računali na njihovu potporu u projektu, a zbog izvanredne situacije, pregovori nisu na vrijeme uspješno zaključeni.
Nakon što je Jurica Obrol osvojio natjecanje Bocuse d’Or Hrvatska, predstavnici HKS-a obavili su nekoliko sastanka s kandidatom,i njegovim pomoćnikom i mentorom te su dogovoreni daljnji koraci s kojima su se sve strane usuglasile. Dane su i smjernice te je preneseno iskustvo i savjeti sudaca koje smo skupljali na prijašnjim natjecanjima. Jurica Obrol je zajedno sa Chefom Štefanom (njegovim službenim mentorom) istaknuo da će koristiti prostor Restorana Pelegrini za treninge i pripreme u slobodnim danima, te je usuglašeno da ćemo nakon prvotnih treninga i testiranja odraditi zajedničke treninge na kojima bi se pozvala struka koja bi promatrala proces rada te dala svoje mišljenje, sud i smjernice o jelima za dodatno usavršavanje jela i eventualne korekcije u radu i dodatni razvoj recepata.
Objava glavne namirnice odnosno kontakt proizvođača od kojeg namirnicu možemo naručiti dogodila se neposredno prije pojave Covid 19 u Hrvatskoj. Kad smo narudžbu pripremali, nastupio je lockdown te se uopće nije znalo hoće li se natjecanje održati.
Pandemija je nažalost sve stopirala, a nakon pojave Covid 19 u Hrvatskoj sve su snage kuhara kao i vlasnika ugostiteljskih objekata bile usmjerene na preživljavanje i osiguravanje vlastite egzistencije te se dugo nije znalo hoće li se uopće Bocuse d’Or Europe uopće održati tako da se pojavilo i pitanje motivacije hrvatskih predstavnika za ovo najzahtjevnije kuharsko natjecanje u izazovnim i nepredvidivim vremenima u kojima se našla restoranska, hotelska i event industrija.
Iako smo bili svjesni da ionako zahtjevno natjecanje Bocuse d’Or će sad biti još teže realizirati te pritom ostvariti iskorak u rezultatu što je bio glavni cilj, pojavom pandemije mnogi faktori potrebni za uspjeh varirali su iz dana u dan. Hrvatski kandidat je zbog brojnih što osobnih što profesionalnih razloga bio primoran odustati od natjecanja. Pomoćnik Jurice Obrola prestao je raditi s njim te u potpunosti promijenio struku a vremena za „uhodati“ novog pomoćnika je bilo sve manje. Zbog većih zahtjevnijih logističkih i financijskih potreba u odnosu na planirano i otkazivanja potpora u projektu, nedostatku vremena kandidata za pripremu za ovu godinu, a na inicijativu kandidata, razmotrili smo opcije i zajednički odlučili da se povučemo s ovogodišnjeg natjecanja.
Hrvatski kuharski savez za svako natjecanje obnavlja licencu i prava na korištenje Bocuse d’Or imena što je najveća stavka u proračunu projekta, održao je nacionalno natjecanje za izbor kandidata, osigurao avionske karte i transport na natjecanje te pronašao logističkog partnera u Tallinnu koji bi osigurao dio opreme potrebne na natjecanju. HKS je osigurao i administrativnu podršku, a zbog zahtjevnog projekta nastupa Hrvatske kulinarske reprezentacije na Kulinarskoj Olimpijadi u veljači u Stuttgartu ove godine, koji se preklapao s rokovima podnošenja promo materijala za Bocuse d’Or, kandidat je dogovorno preuzeo izradu promo videa na sebe.
Nakon što smo saznali da su se s natjecanja povukle i puno financijski jače zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije donijeli smo zajedničku odluku o povlačenju s natjecanja. Znali smo za odluku već nekoliko tjedana, ali smo zamoljeni od organizatora da ju još ne komuniciramo. Preduhitrili su nas objavom rasporeda ulaska u kuhinje gdje se nije pojavila Hrvatska i tako nam onemogućili da pravovremeno i transparentno izvijestimo javnost o razlozima neodlaska, a pojedinci i pa čak i pojedini mediji donosili su vlastite zaključke.
Dio razloga povlačenja s natjecanja iznijeli smo iznad, a u gotovo svakoj komponenti potrebnoj za uspješan nastup nailazili smo na brojne prepreke, neke savladive, a neke bez dodatnih financijskih injekcija ne. Kao primjer, samo za put na natjecanje u listopadu potrebno je bilo uložiti 3 puta veća sredstva od onih predviđenih u svibnju prije pojave pandemije, put bi trajao minimalno 30 sati dulje zbog otkazivanja brojnih linija prema Tallinnu, a čitav tim bi vjerojatno morao u samoizolaciju nakon nastupa na dva tjedna,a sve to uz potencijalno izlaganje virusu. A da li je strah od zaraze virusom tima a potencijalno i šire opravdan ili ne, ostavit ćemo na procjenu čitateljima. U vremenima kada je do potpora teško doći, a kuhari i vlasnici ugostiteljskih objekata kao i brojni drugi razmišljaju kako preživjeti, logičan potez, barem članovima tima, je bio pričekati neka bolja vremena.
Za uspješan nastup na ovakvo prestižnom natjecanju potrebna je snaga struke, potpora državnih institucija koje će prepoznati ovakvo ulaganje u hrvatsku gastronomiju, poslovnih subjekata, medija koji nas neće potkopavati u našim ciljevima, a na koncu i društva, poslovne okoline i obitelji svih uključenih u ovako zahtjevan projekt. Hrvatski kuharski savez si je zadao cilj da u sljedećem ciklusu svi dionici pušu u istom smjeru, al naravno, nešto se pita i Covid 19.
Sretno svim preostalim državama u Estoniji na njihovom putu za veliko finale u Lyonu. Pratit ćemo vas.