Prije skoro tri godine, u studenom 2019. prvi smo put kupili slane srdele tvrtke Pelagos, u vlasništvu generala Ante Gotovine, čovjeka koji prošao gotovo doslovnu biblijsku preobrazbu. Gotovinine su srdele u ono doba bile pakirane u pomalo disfunkcionalnim kutijicama, iz kojih se ulje razlijevalo po kuhinjskoj radnoj plohi čim ste otvorili foliju iznad srdela. Pelagos i danas pakira srdele u te male nepraktične posudice, ali i u veće staklene tegle puno primjerenije svom briljantnom sadržaju.
Slane srdele generala Gotovine i danas su, poslije tri godine, uvjerljivo najbolji , najslasniji i najukusniji proizvod od plave ribe koji se može kupiti u hrvatskim trgovinama. One su čvrste, prepune okusa masne ribe, umjereno slane, moćne i adiktivne. Nedostaje im, naravno i nažalost, maslinovo ulje, no to smo riješili kod kuće: čim ih stavimo na tanjur nakapamo ih Belićevom ili Salvela Bjelicom i s par kapi soka prvih dalmatinskih limuna.
Treba vam još samo svježe mljeveni papar, dobar kruh s hrskavom korom i čaša babića ili odležanog terana da biste dobili najbolju jednostavnu večeru koja se može zamisliti. Tegla Gotovininih slanih srdela od 180 grama košta oko šezdeset kuna i vrijedi svaku lipu.