Francuski restorani zatvoreni su praktično od prvog lockdowna. Dok se zemlja bori s trećim valom pandemije covida, većina restoratera rezignirano izjavljuje da neće otvoriti do rujna jer ne očekuju normalizaciju prije jeseni. Neki njihovi kolege, međutim, biraju druge puteve. Francuzi su pobjesnili nakon što je u istraživačkoj TV emisiji na kanalu M6 objavljena reportaža s tajnih luksuznih večera koje se održavaju u Parizu.
Novinari su ušli na dvije večere i skrivenom kamerom snimili atmosferu u interijerima palača u kojima su postavljeni stolovi za nekoliko desetaka VIP gostiju, koji se pozdravljaju, grle, ljube i uživaju u fine diningu bez ikakvih protuepidemijskih mjera. Glavni likovi ove reportaže, nakon koje je društvene mreže pretplavio hashtag #OnVeutLesNoms (želimo imena) su pariški chef Christophe Leroy i Pierre-Jean Chalençon, ekscentrični francuski medijski poduzetnik u čijoj palači Vivienne su se odvijale ilegalne večere. Novinari su ga snimili kako govori da je “ovoga tjedna večerao u tri tajna restorana, s nekoliko ministara.”
Nakon što je izbio skandal, Chalençonov odvjetnik tvrdio je da se njegov klijent samo šalio kad je spominjao ministre. U reportaži se vidi kako novinar ulazi u privatni klub skriven iza spuštenih roleta i na ulazu ga pitaju tko ga je pozvao. “Jednom kad uđete, covida više nema,” kaže se u videu. Šef sale objašnjava da cijene menija počinju sa 160 eura, a za punu cijenu od 490 eura po osobi gosti uživaju u šampanjcu, foie gras, tartufima i jastogu u umaku od đumbira, u impresivnom salonu sa zlatnim štukaturama, skupocjenim tapiserijama i golemim Napoelonovim portretom na zidu .
“Moguća je kaznena prijava zbog ugrožavanja sigurnosti i zdravlja i neprijavljenog rada,” rekao je u ponedjeljak za CNN glasnogovornik pariškog tužiteljstva, ”Provjerit ćemo jesu li okupljanja kršila sanitarne zakone i utvrditi tko su potencijalni organizatori i sudionici.”
Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal izjavio je da se izvještaji o ilegalnim večerama istražuju već mjesecima i da je dosad identificirano 200 osumnjičenih. “Čekaju ih teške kazne,” najavio je Attal. No, neki se komentatori čude ovako žestokim reakcijama. Od početka pandemije, piše jedan francuski portal, dovoljno je biti samo malo informiraniji da biste redovno jeli u restoranima sa zatamnjenim prozorima. Drugi upozoravaju da je ovakvo otvoreno kršenje mjera očekivano u zemlji čije su elite, posebno političke, tradicionalno zaštićene od zakona.
“Francuska još od revolucije nije zemlja jednakopravnih građana,” piše jedan komentator. “Ovo je odvratno!” bjesni javno chef Marc Veyrat usmjeravajući svoj revolt na novinare, “Zašto ovo radite? Zašto ne govorite o restoranima koji su zatvoreni, umjesto o ovom gospodinu misli da mu je se dozvoljeno? Bijesan sam! Tko ima pravo ovako degradirati imidž restoranske scene? Tko ima pravo ovako riskirati tuđe zdravlje? Nevjerojatno! Mi restorateri uvrijeđeni smo, jer još smo zatvoreni. Već sam razmišljao javno istupiti protiv ovakvih praksi. Tražili su me izjave, ali sam odbijao. Zgrožen sam.” Ostali komentatori zadovoljili su se ismijavanjem skupih menija Christophea Leroya.
Combien le menu déjà chez Christophe Leroy X Pierre-Jean Chalencon ? pic.twitter.com/lkpkX9Jv2M
— Queen Amann (@Bulbeuse) April 5, 2021
Da stvar bude još gora, ili gluplja, chef Christophe Leroy, uredno je na Instagramu reklamirao zabranjene večere, najvljivao termine i jela, objavljivao slike sa Chalençonom i s njihovim gostima. Sada je začuđen reakcijom vlasti. No, dok se francuzi čude i bjesne, ponašanje chefa Leroya i organizatora večera Chalençona ukazuje na mračniju stranu ove priče, a to su indolencija vlasti kojima se pred nosom na udarnim lokacijama usred lockdowna održavaju raskošne večere, i još više ponašanje francuske političke i poslovne elite koja ne skriva kako je svjesna da zakoni za nju ne vrijede. Nije to prvi skandal s dvostrukim mjerilima u Francuskoj, bilo je puno gorih (Sarkozy, Strauss-Kahn, Tapie, Chirac, Mitterand…) ali ovaj izlazi daleko izvan političkih sfera i zadire u temeljne vrijednosti društva, što se vidi i po reakcijama.