U subotu 3. rujna službeno se otvara sezona bijelog tartufa, jednog od najdragocjenijih sastojaka istarske i hrvatske kuhinje. U povodu početka sezone bijelog tartufa (tuber magnatum pico) tatufari tradicionalno zajednički ulaze u Motovunsku šumu.
Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre izjavio je za Glas Istre kako ova jesen i zima neće biti tako katastrofalne kao 2012. kad bijelih tartufa gotovo da i nije bilo, ali da stvari zasad ne izgledaju ni puno bolje nego prije deset godina.
Tartufima treba kiša, pa su ekstremno sušne godine, poput ove, prilično opasne za simbol istarske gastronomije. Muzica kaže da bi se stanje moglo popraviti u listopadu i studenom, padne li dovoljno kiše, i da tartufari trebaju biti strpljivi.
Lani je cijena bijelih tartufa prve kategorije dosezala 4,5 tisuće eura, dok se treća kategorija prodavala za oko tisuću eura. Jasno ja da će eventualna nestašica utjecati na rast cijena.